Καλαμάτα: Εγκριση συντονιστικού κέντρου καταπολέμησης παραβατικότητας 

Το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που περιλαμβάνει τη λειτουργία Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (ΕΣΥΚ) στο ιστορικό Δημαρχείο για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Το μνημόνιο καταψήφισε η “Λαϊκή Συσπείρωση” και ο σύμβουλος του “Ανοιχτού Δήμου” Σταμάτης Μπεχράκης, ενώ λευκό ψήφισε ο “Ανοιχτός Δήμος”.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

 

Στη συζήτηση και στις πολλές τοποθετήσεις συμβούλων και δύο προέδρων κοινοτήτων, τονίστηκαν τα σοβαρά ζητήματα παραβατικότητας που βιώνουν τα χωριά του κάμπου στις Δημοτικές Ενότητες Αριος, Αρφαρών και Θουρίας, κυρίως από τους ρομά. Εκφράστηκαν επίσης επιφυλάξεις, μέχρι και ενστάσεις, για τη λειτουργία του ΕΣΥΚ στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και όχι σ’ ένα από τα χωριά του κάμπου, καθώς και για το ότι το Κέντρο δεν θα λειτουργεί αργίες και Σαββατοκύριακα (από τις 12.30 το μεσημέρι του Σαββάτου).

Το ΕΣΥΚ θα συντονίζει κοινές δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η στελέχωσή του θα γίνει από αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας με το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό, καθώς επίσης από προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας με το αντίστοιχο προσωπικό.

Οπως αναφέρθηκε, αντίστοιχες δομές λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το Δήμο Καλαμάτας να είναι ο πρώτος δήμος της περιφέρειας όπου και θα λειτουργήσει Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο.

Μέσω του ΕΣΥΚ προβλέπεται -μεταξύ άλλων- κοινή δράση σε θέματα όπως: Μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Αστυνόμευση προβληματικών περιοχών. Ελεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Αντιμετώπιση παρεμπορίου. Πολιτική Προστασία. Ελεγχος παράνομων σταθμεύσεων. Εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Περιπολίες σε περιοχές του δήμου που εμφανίζουν έντονη παραβατικότητα. Ελεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς. Εγκαταλελειμμένα οχήματα.

 

Αναλυτικά, στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας ενημέρωσε ότι 112.500 ευρώ θα κοστίσει ο τεχνολογικός εξοπλισμός του ΕΣΥΚ στο ιστορικό Δημαρχείο, που θα πληρώσει ο δήμος. Παρατήρησε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας θα προμηθευτεί αυτοκίνητο που θα στελεχωθεί από την ΟΠΚΕ και θα περιπολεί στα όρια του δήμου” και πρόσθεσε πως “εδώ και μια 10ετία τα χωριά του κάμπου στενάζουν από την παραβατικότητα”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις και ενστάσεις συμβούλων των μειοψηφιών, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι το ΕΣΥΚ θα στεγαστεί στον ημιώροφο, εκεί που είναι ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας. Ανέφερε πως “δεν θα είναι έντονη η παρουσία του, δεν υπάρχει άλλος χώρος” και διευκρίνισε ότι “όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, τους χώρους τους είδαν συνεργάτες του υπουργού”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος παρατήρησε ότι “ένα μεγάλο ζήτημα παραβατικότητας είναι το κεφάλαιο ρομά” και συμπλήρωσε πως “δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί μ’ ένα Συντονιστικό Οργανο που θα έχει κατασταλτικό χαρακτήρα”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος επεσήμανε ότι “υπάρχει ένα χρονικό κενό στο ΕΣΥΚ, δεν λειτουργεί Κυριακές, αργίες και από το μεσημέρι του Σαββάτου. Μέσα στις αργίες υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές”. Και στάθηκε στη δυνατότητα χρήσης  καμερών με νόμιμο τρόπο.

Ο Γ. Φάβας απάντησε ότι “θα προσπαθούμε να προλαμβάνουμε και κατασταλτικά θα λειτουργεί η Αστυνομία. Δεν αλλάζει ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας. Η χρήση καμερών θα γίνεται σύμφωνα με το νόμο και η Αστυνομία θα επεξεργάζεται τα δεδομένα”.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “όλες οι προτάσεις είναι προτάσεις του υπουργού”. Διευκρίνισε πως “ δεν θα φτιάξουμε μια Αστυνομική Διεύθυνση στο Δημαρχείο. Σε ζητήματα εγκληματικότητας θα είναι η ΕΛΑΣ, σε τροχονομικά η Δημοτική Αστυνομία. Θα αγοράσουμε ένα όχημα που θα στελεχώσει η ΟΠΚΕ με 20 άτομα”.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που ζουν στα χωριά του κάμπου ο πρόεδρος του Αρι Γρηγόρης Κωστόπουλος μίλησε για “λεηλατημένα σπίτια, ανθρώπους μεγάλης ηλικίας σε φόβο, οδήγηση ανήλικων με ακατάλληλα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, ρευματοκλοπές με 250-300 μέτρα καλώδια, πυρκαγιές εξαιτίας ρευματοκλοπών, και μπούλινγκ – να κλέβουν τους ανθρώπους και μετά να τους ζητούν να τους πουλήσουν τη γη τους”. Επεσήμανε πως “έχουμε ανάγκη την επέκταση του ωραρίου και των δράσεων του Κέντρου. Το αποδεχόμαστε με χαρά κι ελπίζουμε να αποδώσει”.

Ο πρόεδρος του Αριοχωρίου Παναγιώτης Σκούρας μίλησε για “θανατηφόρα τροχαία, κλοπές, ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε στο κτήμα τους με ησυχία”. Προ(σ)κάλεσε τους συμβούλους “να ‘ρθείτε στα χωριά μας να δείτε τι βιώνουμε” και πρόσθεσε “έχουμε ουσιαστικό πρόβλημα και θέλουμε να το δείτε σωστά”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος συμφώνησε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και εξέφρασε την ένστασή του πως “οφείλει να το αντιμετωπίσει η Πολιτεία και είναι ανίκανη οπότε το μεταφέρει και ζητάει την οικονομική συνδρομή του δήμου”. Ρώτησε ποιοι θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο Κέντρο, καθώς δεν μπορεί να μπαίνει ο οποιοσδήποτε, αφού χρειάζεται να υπάρχει εχεμύθεια και αποθήκευση δεδομένων. Μίλησε για παραβατικότητα έντονη στο χώρο των ρομά και ζήτησε να αναζητηθεί “το πώς θα μπούμε παραπάνω στις ομάδες αυτές, με μνημόνια με τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας, για να παρέμβουμε και να χτυπήσουμε την παραβατικότητα εν τη γενέσει της”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα την κραυγή αγωνίας και παρατήρησε πως “το αστυνομικό έργο είναι βασική λειτουργία του κράτους, μάλλον το υπουργείο ετεροβαρώς συμμετέχει”. Εξέφρασε επιφύλαξη ότι εκτός από την ασφάλεια και την προστασία μπορεί να κληθεί ο δήμος από το κράτος να συνεισφέρει και στην υγεία, και προέτρεψε “να μη γενικευθεί αυτό το πράγμα”. Δήλωσε ότι “δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα έχει καλά αποτελέσματα”. Ζήτησε “να βοηθήσουμε και μ’ ένα δεύτερο αυτοκίνητο που θα δεσμευτεί η ΕΛΑΣ να το στελεχώσει και να κάνει περιπολίες στα χωριά” και πρότεινε το ΕΣΥΚ να είναι σε άλλο χώρο, όχι στο Δημαρχείο.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Γιάννης Ζαφειρόπουλος στάθηκε στο ζήτημα της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους δημότες και ζήτησε πολλή προσοχή στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το Κέντρο. Δήλωσε πως “στηρίζουμε το ΕΣΥΚ, ευελπιστώντας ότι θα στελεχωθεί αναλόγως”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης εκτίμησε ότι το ΕΣΥΚ θα έχει αποτέλεσμα αν δημιουργηθεί σε ένα από τα χωριά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα παραβατικότητας. Και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Αστυνομικού Τμήματος στα χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Αριος, Αρφαρών και Θουρίας.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή πρότεινε το Κέντρο να δημιουργηθεί στα χωριά που έχουν το πρόβλημα. Και παρατήρησε πως η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων είπε ότι το Κέντρο θα λειτουργήσει με μετατάξεις αστυνομικών και δεν θα έχει παραπάνω στελέχη.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος επέκρινε τις κυβερνήσεις που έκλεισαν Αστυνομικά Τμήματα, που έχουν αστυνομικούς στη φύλαξη βουλευτών, που δεν έκαναν καμία πρόσληψη. Παρατήρησε ότι αυτή η ζωή φέρνει φέρνει την εγκληματικότητα, επεσήμανε πως οι ΗΠΑ είναι πρώτη χώρα στις κάμερες και στην εγκληματικότητα, και χαρακτήρισε τραγελαφικό να είναι το ΕΣΥΚ στο ιστορικό Δημαρχείο.

Ο σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι το ΕΣΥΚ πρέπει να λειτουργήσει στα χωριά του κάμπου και σε 24ωρη βάση, και εκτίμησε πως “από μόνο του αυτό δεν θα αποδώσει, μακάρι να πετύχει”.

Τις απόψεις τους εξέφρασαν 8 ακόμα σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και των μειοψηφιών.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο