Καλαμάτα: Ξεκινά η μελέτη για διάνοιξη της Κρήτης – Πολεοδόμηση 440 στρεμμάτων από Ναυαρίνου μέχρι Λακωνικής (βίντεο)Τις διαδικασίες διάνοιξης της οδού Κρήτης έως το “Φιλοξένια” προωθεί ο Δήμος Καλαμάτας με την πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας και όλης της περιοχής από τη Ναυαρίνου μέχρι τη Λακωνικής, που θα οδηγήσει στην τουριστική ανάπτυξη του πιο ελκυστικού κομματιού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Οπως είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην “Ελευθερία” του Σαββατοκύριακου 30-31 Μαΐου, το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 10 Ιουνίου πρόκειται να εγκρίνει την πολεοδόμηση, την πράξη εφαρμογής και όλες τις αναγκαίες μελέτες που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της διάνοιξης της οδού Κρήτης και στην τουριστική ανάπτυξη της ελκυστικής παραλιακής περιοχής.

“Η δημοτική αρχή πιστή στις δεσμεύσεις της προχωράει στην πολεοδόμηση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Παραλίας, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να διανοίξουμε και την Κρήτης” δήλωσε χθες ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι αυτό θα δώσει και τη δυνατότητα “να αναπτυχθούν τουριστικές μονάδες και να γίνουν μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή μας. Η περιοχή αυτή είναι χαρακτηρισμένη για τουριστικές επενδύσεις”.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση όλων αυτών των διαδικασιών, είπε ότι “ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την πρώτη στιγμή έχει σταθεί δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, για να στηρίξει και να βρει τρόπο να χρηματοδοτηθεί η πολεοδόμηση της περιοχής και η διάνοιξη της Κρήτης”.

Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι “η διαδικασία ξεκινάει μ’ ένα ποσό 30.000 ευρώ για φέτος και αυτό μεταφέρεται και στα επόμενα χρόνια για να γίνει η μελέτη”.

Αντικείμενο της υπό εκπόνηση μελέτης είναι η επέκταση και εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμάτας στην περιοχή της Ανατολικής Παραλίας. Το αντικείμενο αυτό περιλαμβάνει τη σύνταξη μια σειράς μελετών – εργασιών οι οποίες ομαδοποιούνται στις παρακάτω κατηγορίες:

1) Τοπογραφική αποτύπωση – κτηματογράφηση,

2) Πολεοδομική μελέτη,

3) Μελέτη πράξης εφαρμογής,

4) Μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας για δόμηση,

5) Μελέτη οριοθέτησης – διευθέτησης υδατορεμάτων και

6) Περιβαλλοντική μελέτη.

Η περιοχή μελέτης οριοθετείται από τις οδούς Ναυαρίνου στο νότιο τμήμα της, Λακωνικής στο βόρειο, Καρακούση στο δυτικό της τμήμα, ενώ στο ανατολικό της μέρος εφάπτεται με το όριο της πολεοδομικής μελέτης της Βέργας. Οι προβλεπόμενες από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χρήσεις γης είναι της γενικής κατοικίας και του τουρισμού αναψυχής.

Η συγκεκριμένη περιοχή, 440 στρεμμάτων, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη της Καλαμάτας, καθώς περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα του ανατολικού παραλιακού μετώπου της πόλης που δεν έχει ακόμα οργανωθεί πολεοδομικά. Η ολοκλήρωση της χάραξης και διάνοιξης της οδού Κρήτης θα δώσει τη δυνατότητα αποσυμφόρησης της παραλιακής οδού Ναυαρίνου (ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες) και της ενίσχυσης – επέκτασης των χρήσεων αναψυχής, αθλητισμού και τουρισμού στο παραλιακό μέτωπο.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την ερχόμενη Τετάρτη, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, περιλαμβάνεται το θέμα “Εγκριση τευχών φακέλου δημόσιας σύμβασης μελέτης για την αποτύπωση – κτηματογράφηση, πολεοδόμηση, πράξη εφαρμογής, γεωλογική μελέτη, οριοθέτηση ρεμάτων, περιβαλλοντική μελέτη περιοχής επέκτασης ρυμοτομικού σχεδίου Ανατολικής Παραλίας Δήμου Καλαμάτας και επιλογής της ανοικτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων μελετών άνω των ορίων του Ν. 4412/2016 με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής”.

Γ.Σ.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο