Καλαμάτα: Τελετή μνήμης για τα 34 χρόνια από τους καταστροφικούς σεισμούς (βίντεο)Μια λιτή τελετή μνήμης για τα 34 χρόνια από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Καλαμάτα το Σεπτέμβριο του 1986 πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο κέντρο της πόλης, στο μνημείο για τα θύματα των σεισμών, στη συμβολή των οδών Νέδοντος και Κροντήρη.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απέθεσε λίγα λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Μιλώντας προς τους παριστάμενους, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι μετά τους σεισμούς του 1986 η πόλη ξαναχτίστηκε, αλλά δεν ξέχασε. Θύμισε ότι όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε με μανία την Καλαμάτα, 20 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, 4 πολυκατοικίες κατέρρευσαν και εκατοντάδες σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα.

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι χάρη στις προσπάθειες των φορέων και των εθελοντών, υπό την καθοδήγηση του τότε δημάρχου Σταύρου Μπένου, η πόλη βρήκε το ρυθμό της, ξαναχτίστηκε κι έγινε καλύτερη. Παρατήρησε όμως ότι επειδή τα φυσικά φαινόμενα επαναλαμβάνονται, πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι – και σημείωσε πως οι σεισμοί της Καλαμάτας ήταν η αιτία να αλλάξει το αντισεισμικό πλαίσιο της χώρας.

Ο κ. Βασιλόπουλος ευχήθηκε του χρόνου να έχουμε αφήσει πίσω την πανδημία και να πραγματοποιηθούν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και οι ασκήσεις για την προετοιμασία σε περίπτωση σεισμού, που φέτος δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν.

Σε δήλωσή του ενημέρωσε για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το περιφερειακό ΤΕΕ για τον αντισεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτηρίων της πόλης, και κυρίως των σχολείων, ενώ ςίπς ότι θα υπάρξει μέριμνα για το πώς θα γίνει η διαχείριση των 20 επικίνδυνων παραδοσιακών κτηρίων της Καλαμάτας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο