Καλαμάτα: Το θέμα του υδατοδρομίου στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο

[ad_1]

Για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δημιουργίας υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας πρόκειται να ενημερωθεί και να εκφράσει άποψη το Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας σήμερα στις 7 μ.μ. σε συνεδρίαση με φυσική παρουσία, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” του Διοικητηρίου, αλλά και με τηλεδιάσκεψη.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη αναμένεται, όπως προβλέπεται, να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Στο κεφάλαιο της μελέτης για τη συνοπτική περιγραφή του έργου επισημαίνεται ότι “η παρούσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συντάσσεται στο πλαίσιο της απαιτούμενης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προκειμένου να συμπληρωθούν οι εγκαταστάσεις του λιμένα της Καλαμάτας με υδατοδρόμιο, για την εξυπηρέτηση πτήσεων υδροπλάνων”.
Αναλυτικά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρει για το υδατοδρόμιο που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με ανάδοχο την εταιρεία “Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε.”:
“Το μελετώμενο έργο περιλαμβάνει τόσο χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις όσο και υδάτινο τμήμα. Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου έχουν συνολική επιφάνεια 120 τ.μ. και προτείνεται να χωροθετηθούν στη δυτική προβλήτα του λιμένα, εντός των ορίων της νέας περίφραξης, όπως αυτή προβλέπεται σύμφωνα με την μελέτη αρ. 60/2015 του έργου «Τροποποιήσεις – προσθήκες υποδομών Χ.Ζ. λιμένα Καλαμάτας» και, συγκεκριμένα, αρχομένων 6 μ. πριν από τη νότια πύλη της νέας περίφραξης. Η θέση αυτή πρόκειται να περιληφθεί στην επικαιροποίηση του μάστερ πλαν του λιμένα της Καλαμάτας, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Εντός της επιφάνειας των 120 τ.μ. θα εγκατασταθεί προκατασκευασμένος, μετακινούμενος οικίσκος, για την εξυπηρέτηση των επιβατών των υδροπλάνων και του πτητικού έργου γενικότερα. Η επιφάνεια του οικίσκου θα είναι 50 – 60 τ.μ., ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και ανάγκες. Θα περιλαμβάνει χώρους για την έκδοση και έλεγχο των εισιτηρίων, την αναμονή των επιβατών και τη φύλαξη των αποσκευών τους, καθώς και χώρους υγιεινής (τουαλέτες). Για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων θα εγκατασταθεί πλωτή προβλήτα σχήματος Γ, διαστάσεων εκάστου κλάδου 20 μ. x 4 μ. Η προβλήτα θα συνδυάζεται με γέφυρα (ράμπα) για τη γεφύρωση του υψομετρικού χάσματος της επιφάνειας του νερού με την επιφάνεια της προβλήτας του λιμένα.
Επιπλέον, το υδατοδρόμιο Καλαμάτας θα περιλαμβάνει και νοητή, θαλάσσια επιφάνεια (διάδρομοι προσ-αποθαλάσσωσης) για τη διενέργεια των διαδικασιών προσ-αποθαλάσσωσης. Οι διάδρομοι αυτοί “χωροθετούνται” εξωτερικά και νοτιοανατολικά του λιμένα της Καλαμάτας. Μετά την προσθαλάσσωσή τους τα υδροπλάνα θα πλέουν και θα εκτελούν τους κατάλληλους ελιγμούς για την προσέγγιση και πρόσδεσή τους στην πλωτή προβλήτα του υδατοδρομίου και το αντίστροφο, τα υδροπλάνα θα εξέρχονται από τον λιμένα, ώστε να προσεγγίσουν το διάδρομο αποθαλάσσωσης όπου και θα προβαίνουν στην ομώνυμη διαδικασία.
Οι εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 4663/2020, πργ. Ιδ, θα πρέπει να φέρουν, να διατηρούν σε καλή κατάσταση και να χρησιμοποιούν τον απαιτούμενο εξοπλισμό ως ακολούθως: α) Σήμα οπτικής αναγνώρισης. β) Φανό ειδοποίησης αεροπορικής δραστηριότητας. γ) Ανεμούριο ή σημείο Τ. δ) Σημεία πρόσδεσης. ε) Σωσίβια άμεσης χρήσης. στ) Σκάφος. ζ) Φορητά μέσα πυρόσβεσης. η) Μέσα περιορισμού θαλάσσιας ρύπανσης. θ) Μαγνητική πύλη (WTMD) και ακτινοσκοπική συσκευή (X-RAY).
Τα υδροπλάνα που θ’ αναλάβουν το πτητικό έργο είναι τα Viking Twin Otter Series 400, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 19 επιβάτες και ν’ αναπτύσσουν ταχύτητα από 80 έως 160 κόμβους (250 χιλιόμετρα) την ώρα. Οσον αφορά το πτητικό έργο, αυτό αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά, ξεκινώντας από έως πέντε ζεύγη πτήσεων ημερησίως (άφιξη – αναχώρηση) στην έναρξη της δραστηριότητας (2021) και αγγίζοντας σε βάθος πενταετίας το μέγιστο, που θα είναι έως είκοσι ζεύγη πτήσεων (αφίξεις – αναχωρήσεις) ημερησίως. Στο υδατοδρόμιο αναμένεται ν’ απασχολούνται μέχρι 5 άτομα. Πιθανοί προορισμοί των υδροπλάνων θα είναι η Υδρα, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, τα Χανιά, οι Παξοί κ.λπ.”.
Για τις εργασίες και τις κατασκευές που θα γίνουν, η μελέτη καταγράφει: “Τόσο ο οικίσκος εξυπηρέτησης όσο και οι πλωτές προβλήτες και η ράμπα πρόσβασης αποτελούν κατασκευές πολύ μικρού μεγέθους. Ουσιαστικά είναι τεχνικά έργα που θα προκύψουν με τη μέθοδο της προκατασκευής. Θα μεταφερθούν στο λιμένα της Καλαμάτας δηλαδή έτοιμα κομμάτια, που θα συναρμολογηθούν επί τόπου. Η κατασκευή εκτιμάται ότι θα γίνει σε μία φάση, η οποία δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα. Δεν απαιτούνται εκσκαφές και θεμελιώσεις ούτε και θα παραχθεί άξια λόγου ποσότητα αποβλήτων. Η ενέργεια, το νερό και τα υλικά που θ’ απαιτηθούν για την κατασκευή του έργου είναι μικρής ποσότητας, ώστε να μην τίθεται ο παραμικρός προβληματισμός για την τροφοδοσία του έργου.
Στη φάση της λειτουργίας δεν αναμένεται ιδιαίτερη παραγωγή αποβλήτων (κυρίως αστικά απόβλητα από τη λειτουργία του οικίσκου εξυπηρέτησης και υγρά απόβλητα στους χώρους υγιεινής του) ούτε και κατανάλωση ιδιαίτερων ποσοτήτων νερού και ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, το υδατοδρόμιο δεν αναμένεται να προκαλέσει άξια λόγου επιβάρυνση στο περιβάλλον του λιμένα και της ευρύτερης περιοχής γενικότερα”.[ad_2]

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο