Καταγραφή των επικίνδυνων διατηρητέων της Καλαμάτας μετά την τραγωδία στη Σάμο (βίντεο)

[ad_1]

Είκοσι ιδιωτικά διατηρητέα, ένα του δήμου και διάφορα άλλα ιδιωτικά κτήρια που έχουν εγκαταλειφθεί, είναι επικίνδυνα εδώ και χρόνια για τους πολίτες της Καλαμάτας.

Αυτό σημείωσε χθες ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, σε δηλώσεις του με αφορμή το τραγικό γεγονός της απώλειας της ζωής δύο παιδιών στη Σάμο, στον ισχυρό σεισμό, από την κατάρρευση εγκαταλελειμμένου κτηρίου.
Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στο δήμο, αποφασίστηκε η καταγραφή των επικίνδυνων ιδιωτικών κτηρίων της πόλης που δεν είναι διατηρητέα και βεβαίωσε πως όλα τα διατηρητέα της πόλης είναι αποτυπωμένα.


Παρατήρησε, μάλιστα, ότι μέσω της ΚΕΔΕ θα γίνει προσπάθεια ανακατασκευής των διατηρητέων, που είναι πολύ δαπανηρή, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Για το ζήτημα των διατηρητέων κτηρίων, ο δήμαρχος είπε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986 αγόρασε 15 διατηρητέα. Αυτά τα επισκεύασε κι έχουν μείνει μόνο δύο. Το «Αχίλλειον» και το Οικονομικό Γυμνάσιο. Το «Αχίλλειον» έχει νοικιαστεί, το Οικονομικό Γυμνάσιο θα καταθέσουμε πρόταση να επισκευαστεί, να ανακατασκευαστεί, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον άξονα «Αστική Ανάπλαση Εμβληματικών Κτηρίων».
Ο Θαν. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “πέρα από αυτά υπάρχουν και 20 διατηρητέα που είναι ιδιωτικά. Και υπάρχουν κτήρια που χρήζουν άρσης επικινδυνότητας, που δεν είναι διατηρητέα και είναι ιδιωτικά. Εμείς ως Δήμος Καλαμάτας οφείλουμε να καταγράψουμε αυτά τα κτήρια. Γι’ αυτό σήμερα συγκάλεσα σύσκεψη και με αφορμή αυτό που συνέβη, δυστυχώς, στη Σάμο, ώστε να ορίσουμε πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες και να καταγράψουν σε ένα χάρτη πού είναι αυτά τα κτήρια που είναι επικίνδυνα”.
Διευκρίνισε ότι “ακόμα και να καταγραφούν θα πρέπει να καταθέσουμε πρωτόκολλο κατεδάφισης, να γίνει ένσταση, να ακολουθηθεί μια διαδικασία, και εφόσον πάρουμε την έγκριση με δικαστική εντολή, τότε μόνο μπορούμε να μπούμε μέσα και να κατεδαφίσουμε το συγκεκριμένο ακίνητο. Γιατί είναι ιδιωτικά, και ιδιώτες έχουν την ευθύνη και πρέπει να τα φροντίζουν. Εμείς, όμως, οφείλουμε να έχουμε καταγράψει όλα αυτά τα κτήρια και να κάνουμε τα προβλεπόμενα”.


Ο δήμαρχος ενημέρωσε πως “αποτυπωμένα είναι μόνο τα διατηρητέα, τα 20 ιδιωτικά διατηρητέα. Δεν είναι τα άλλα, που είναι επικίνδυνα. Καταγεγραμμένα είναι τα διατηρητέα, όπως είναι τα 20.000 διατηρητέα ανά την Ελλάδα. Για τα υπόλοιπα πρέπει να βγάλουμε μια επιτροπή και να τα καταγράψει”.
Εξήγησε ότι “τα διατηρητέα δεν κατεδαφίζονται, ανακατασκευάζονται, απαγορεύεται η κατεδάφιση. Απλά έχει την ευθύνη ο ιδιώτης να προφυλάσσει, να παίρνει τα μέτρα που επιβάλλονται, ώστε να μπορεί να τα διατηρεί”.
Ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι “ έχουμε επικοινωνήσει και με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και έχουμε προτείνει να βγει ένας άξονας μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να υποστηριχθεί η ανακατασκευή των διατηρητέων. Εχουμε φτιάξει μάλιστα και υπόμνημα, το έχουμε έτοιμο και θα το στείλουμε τις επόμενες ημέρες. Ομως, ήδη έχουμε κάνει μια πρώτη επικοινωνία και ζητάμε να βγει ένα κονδύλι”.
Κλείνοντας, παρατήρησε πως “η ανακατασκευή των διατηρητέων έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος. Το Οικονομικό Γυμνάσιο που θα καταθέσουμε είναι 4 εκ. ευρώ. Σκεφτείτε 20.000 διατηρητέα σε όλη την Ελλάδα”.

ΤΑ ΒΑΛΤΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ
Απαντώντας σε ερώτηση για το ίδιο θέμα, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος επιβεβαίωσε ότι “αυτά τα προβλήματα με τα εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτήρια υπάρχουν εδώ και χρόνια”, Και υπενθύμισε πως “είχα προσπαθήσει ως δήμαρχος Μεσσήνης να κατεδαφιστεί ένα επικίνδυνο κτήριο στην είσοδο της πόλης, που όμως έγινε διατηρητέο και οι κληρονόμοι δεν αποφασίζουν”.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι “η παρέμβαση του πατέρα του ενός παιδιού που έχασε άδικα τη ζωή του στο σεισμό της Σάμου, στον πρωθυπουργό, θα κινήσει τα βαλτωμένα νερά της γραφειοκρατίας” – και δήλωσε: “Τα επικίνδυνα κτήρια πρέπει να γκρεμίζονται και μετά να τα βρίσκουν οι κληρονόμοι. Και για τα διατηρητέα να βρεθεί μια φόρμουλα”.
Γ.Σ.

 [ad_2]

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο