Κλείσιμο και καταλογισμό ζητεί ο Γόντικας για “Πελοπόννησος ΑΕ”

[ad_1]

“Η “Πελοπόννησος ΑΕ” δεν παίρνει φτιασίδωμα και εξυγίανση. Πρέπει να κλείσει και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες και τα ελλείμματα. Κάθε άλλη λύση είναι κουκούλωμα”.

Αυτό τονίζει η “Λαϊκή Συσπείρωση” Πελοποννήσου με αφορμή το πόρισμα των επιθεωρητών-ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την “Πελοπόννησος ΑΕ”, επικρίνοντας δριμύτατα την περιφερειακή αρχή Τατούλη κι επιρρίπτοντας ευθύνες στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και στον πρόεδρο της ΠΕΔ Δημήτρη Καμπόσο.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης με επικεφαλής τον Νίκο Γόντικα αναφέρει: “Από το πόρισμα των επιθεωρητών-ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την “Πελοπόννησος ΑΕ” προκύπτει ξεκάθαρα ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή Τατούλη που στηρίχθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 1. Λειτουργούσε την “Πελοπόννησος ΑΕ” σαν μια κοινή εμπορική ανώνυμη εταιρεία και όχι σαν μια Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ, που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων. Λες και τα λεφτά ήταν δικά τους προσωπικά και όχι δημόσιο χρήμα! 2. Λειτουργούσε την “Πελοπόννησος ΑΕ” με κανονισμό ανάθεσης και εκτέλεσης συμβάσεων, που δεν είχε εγκριθεί από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων κατά παράβαση του άρθρου 2 παρ. 2 περ. γ (γγ) του Ν. 4013/2011.
Η απόδειξη είναι ότι από τον δειγματοληπτικό έλεγχο 10 προγραμματικών συμβάσεων και μόνο για τη διαδικασία ανάθεσης και παραλαβής στην “Πελοπόννησος ΑΕ” προκύπτουν: α) Εκτεταμένες κατατμήσεις, δηλαδή τις 10 προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με την “Πελοπόννησος ΑΕ” τις έσπασαν σε 402 συμβάσεις απευθείας ανάθεσης για να μην κάνουν διαγωνισμούς. β) Για αυτές τις απευθείας αναθέσεις δεν εκδίδονταν αποφάσεις ανάθεσης, αλλά «εσωτερικά σημειώματα», δηλαδή μπακαλόχαρτα! γ) Δεν αναρτήθηκαν στο “Διαύγεια”, για να μην μαθαίνει κανείς τίποτα. δ) Εγιναν συμβάσεις απευθείας ανάθεσης στον ίδιο ανάδοχο σε περισσότερες από μία προγραμματικές συμβάσεις ή και στο σύνολο, χωρίς να υπάρχει αναφορά σε αυτές και χωρίς επιμερισμό της αμοιβής του αναδόχου, δηλαδή γουρούνι στο σακί! ε) Τα μέλη των Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής του αντικειμένου των συμβάσεων απευθείας αναθέσεις στην “Πελοπόννησος ΑΕ”, τα μέλη των Επιτροπών Παρακολούθησης και τα μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών των προγραμματικών συμβάσεων είναι τα ίδια και εναλλάσσονται, δηλαδή Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, Γιάννης παρακολουθεί, Γιάννης ελέγχει, Γιάννης παραλαμβάνει! στ) Στις 10 αυτές προγραμματικές συμβάσεις που ελέγχθηκαν περίσσεψε, δεν δαπανήθηκε για το σκοπό του έργου των προγραμματικών συμβάσεων, που είχε αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο το ποσό 1.311.689,73 ευρώ, ποσό που πρέπει να επιστραφεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Παίζεται μια φαρσοκωμωδία. Αντί η συζήτηση να γίνεται γύρω από αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα που θέτει η έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών-ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας παίζεται μια φαρσοκωμωδία.
• Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή Τατούλη που απαρτίζεται από «αντάρτες» στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με κάποιους να γλυκοκοιτάζουν κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», δεν τοποθετείται στα πιο πάνω συγκεκριμένα ζητήματα, πετάει την μπάλα στην εξέδρα και ζητά να δηλώσουμε ότι δεν είναι κλέφτες.
• Η νυν περιφερειακή αρχή Νίκα (ΝΔ) με τη στήριξη των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ (Δέδε) και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (Μπουντρούκα) δεν παίρνουν και αυτοί θέση στις διαπιστώσεις της έκθεσης ελέγχου των επιθεωρητών-ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με τη μορφή απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η μόνη απόφαση που έχουν πάρει, είναι να καλύψει η Περιφέρεια το έλλειμμα, δηλαδή να μην καταλογιστεί σε κανέναν τίποτα και να πληρώσει το έλλειμμα ο πελοποννησιακός λαός.
• Οι δήμαρχοι και η ΠΕΔ Πελοποννήσου σιωπούν. Μόνο ο δήμαρχος Αργους-Μυκηνών που είναι και πρόεδρος της ΠΕΔ δίνει συνεντεύξεις και παρουσιάζει οβιδιακές μεταμορφώσεις. Ξαφνικά αγάπησε τον μέχρι χθες άσπονδο εχθρό του Τατούλη. Δηλώνει ότι όλα είναι νόμιμα, δεν βλέπει καμία παρανομία και παρατυπία, παρόλο που ήταν «ωσεί παρών» στην “Πελοπόννησος ΑΕ”. Δεν τον καλύπτει το πόρισμα των επιθεωρητών-ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Θέλει τώρα να κάνει έλεγχο με δικό του ελεγκτή, αφού τόσα χρόνια δεν γνώριζε, δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα, παρόλο που ήταν αντιπρόεδρος στην “Πελοπόννησος ΑΕ”. Θέλει μάλιστα να γίνει και πρόεδρος σε μια αμαρτωλή Αναπτυξιακή, την “Πελοπόννησος ΑΕ”. Θα προτείναμε στον κ. Νίκα και τον κ. Καμπόσο να ορίσουν ελεγκτές-λογιστές και δικηγόρους αυτούς που είχε ο κ. Τατούλης.
Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ και η “Λαϊκή Συσπείρωση”. Αυτά τα λίγα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν αυτά που χρόνια λέει το ΚΚΕ και η “Λαϊκή Συσπείρωση”. Οι Αναπτυξιακές ΑΕ των δήμων και των Περιφερειών, που τώρα μετεξελίσσονται σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, σύμφωνα με πρόσφατο νόμο της ΝΔ, είναι χρήσιμα εργαλεία για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών-μελετών και έργων, συρρίκνωσης των υπηρεσιών των δήμων και των Περιφερειών ανατροπής και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων. Είναι μηχανισμοί μοιράσματος δουλειών σε ημέτερους, ομηρίας και εκμαυλισμού συνειδήσεων. Στοχεύουν στη μεγαλύτερη ενσωμάτωση δήμων και Περιφερειών στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για αυτό πρέπει να κλείσουν οι Αναπτυξιακές, να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες και στους δήμους, να γίνεται το έργο από τις υπηρεσίες των δήμων και των Περιφερειών.
Ειδικά η “Πελοπόννησος ΑΕ” στα χέρια της προηγούμενης περιφερειακής αρχής εκτός των παραπάνω, ήταν ένα θερμοκήπιο που άνθισαν πολλά μπουμπούκια, έγινε διασπάθιση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η “Πελοπόννησος ΑΕ” δεν παίρνει φτιασίδωμα και εξυγίανση. Πρέπει να κλείσει και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες και τα ελλείμματα. Κάθε άλλη λύση είναι κουκούλωμα”.[ad_2]

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο