Κορωνοϊός: Εκπαίδευση σε σχολεία από γιατρούς του ΕΣΥ – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Πρωτοβουλίες για ενημέρωση των μαθητών σε θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη λοίμωξης από κορωνοϊό, λαμβάνουν οι γιατροί Κέντρων Υγείας και Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Ενόψει έναρξης της σχολικής χρονιάς και λίγο μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας Παρασκευή Θεοφίλου, καλεί τις Υγειονομικές Περιφέρειες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Όπως αναφέρει σε σημερινή εγκύκλιο, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, σκοπός των δράσεων είναι η λήψη μέτρων πρόληψης και η ορθή εφαρμογή τουςν για τη διαχείριση του κορωνοϊού σε σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης τους.

Οι δράσεις απευθύνονται σε όλη τη σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς – κηδεμόνες). 

Περιλαμβάνουν ενημέρωση για την τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών – προσώπου, φτάρνισμα – καθαρισμός μύτης, απομάκρυνση υλικών ατομικής υγιεινής), την ασφαλή κατανάλωση νερού, την τήρηση φυσικών αποστάσεων σε διάφορους χώρους και δραστηριότητες (κατά την προσέλευση στο σχολείο, στην τάξη, στο διάλλειμα, στο κυλικείο, στη γυμναστική, στο παιχνίδι), την ορθή χρήση της μάσκας προστασίας προσώπου, τη χρήση κοινών αντικειμένων, των χώρων υγιεινής.

Οι δράσεις ενημέρωσης σχεδιάζονται και υλοποιούνται με ευθύνη των συντονιστών παρεμβάσεων Αγωγής Υγείας των Κέντρων Υγείας και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων κατά τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων.

Προβλέπεται επίσκεψη ενός ιατρού ή επαγγελματία Υγείας ανά σχολείο για ενημέρωση σε όλες τις τάξεις, εφόσον δοθεί η σχετική άδεια εισόδου σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται κατά το πρώτο διάστημα έναρξης του σχολικού έτους και διαφοροποιείται από τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο της αγωγής υγείας που αναπτύσσει το υπουργείο Υγείας σε εθνικό επίπεδο.

Προστασία

Κατά τον προγραμματισμό της υλοποίησης των δράσεων στη σχολική κοινότητα, απαραίτητο είναι οι ιατροί και οι επαγγελματίες Υγείας να λαμβάνουν υπόψη όλα τα πρωτόκολλα, τις οδηγίες και τα μέτρα που καθορίζονται από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη διασφάλιση της προστασίας από την μετάδοση του κορωνοϊού στα σχολεία.

Σε παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μπορούν να αξιοποιούνται οι διευκολύνσεις που παρέχουν διάφορα ηλεκτρονικά εργαλεία εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, όπως ηλεκτρονικές πλατφόρμες, σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες και τα τοπικά γραφεία εκπαίδευσης εφόσον πρόκειται για γονείς και κηδεμόνες ή για ειδικές κατηγορίες μαθητών.

Δημ.Κ.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Λιγότερα τεστ κορωνοϊού, άρα λιγότερα κρούσματα; [πίνακας]

Ευσταθούν οι αναφορές του Γκίκα Μαγιορκίνη για “τάση υποχώρησης”; Τι δείχνουν τα στοιχεία Αυγούστου – Σεπτεμβρίου…. Περισσότερα »

Πόσο ωφέλιμα είναι τα αμύγδαλα στον οργανισμόΠόσο ωφέλιμα είναι τα αμύγδαλα στον οργανισμό

Εννέα λόγοι, για τους οποίους οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί αποτελούν το ιδανικό σνακ…. Περισσότερα »

248 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 3 ακόμη νεκροί 248 νέα κρούσματα κορωνοϊού – 3 ακόμη νεκροί

Τα 23 είναι εισαγόμενα, τα 98 αφορούν την Αττική και τα 17 τη Θεσσαλονίκη…. Περισσότερα »

Υπεριδρωσία των χεριών: Υπάρχει λύση;Υπεριδρωσία των χεριών: Υπάρχει λύση;

Η θεραπεία είναι αρκετά εύκολη με μια θωρακοσκοπική επέμβαση…. Περισσότερα »

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo – Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι, πλέον δεν … Δείτε το video

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο