Λέμφωμα: Πέμπτος συχνότερος καρκίνος στην Ευρώπη – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ και τα μέλη της, συμμετέχουν ενεργά την 15η  Σεπτεμβρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα, παίρνοντας μέρος στην διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 735.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται παγκοσμίως με κάποιο τύπο  λεμφώματος.

Το λέμφωμα είναι ομάδα καρκίνων του λεμφικού συστήματος και παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον 5ο συχνότερο καρκίνο στην Ευρώπη παραμένει ακόμα ένας «παραμελημένος» καρκίνος, για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση. Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα λεμφώματα Hodgkin και τα λεμφώματα non – Hodgkin που πήραν την ονομασία τους από το όνομα του γιατρού που πρώτος εντόπισε την ασθένεια. Τα λεμφώματα Hodgkin συναντώνται συνήθως σε νεώτερες ηλικίες, ενώ τα υπόλοιπα σε μεγαλύτερες. 

Αν η νόσος διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το 75% – 95% των ασθενών θεραπεύονται. Πολλές φορές όμως η διάγνωση του δεν γίνεται έγκαιρα γιατί τα «συμπτώματά» του, όπως η κόπωση, η νυχτερινή εφίδρωση, η  ανώδυνη διόγκωση των λεμφαδένων, τα δέκατα και ο χαμηλός πυρετός, θεωρούνται κοινά και συνηθισμένα, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να τα παραβλέπουμε. Για τους λόγους αυτούς, η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του σωστού τύπου λεμφώματος και η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογικά εξελιγμένων διαθέσιμων θεραπειών μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, ώστε να θεραπεύει πλήρως την ασθένεια ή να την ελέγχει επαρκώς ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά.

Φέτος, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς που βοηθούν τους ασθενείς με λέμφωμα, τους γιατρούς, άλλους επαγγελματίες υγείας, τους συλλόγους ασθενών, τους συγγενείς, τις οικογένειες και τους φίλους των ασθενών, λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ (Α WorldofThanks) σε όλους όσους τους βοηθούν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, διοργανώνεται  με την υποστήριξη των εταιρειών Gilead και Kite, διαδικτυακή επιστημονική διημερίδα για το Λέμφωμα (14-15 Σεπτεμβρίου), στην οποία συμμετέχει ως εκπρόσωπος των ασθενών, η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ κα Καίτη Αποστολίδου, ενώ παράλληλα, η εκστρατεία περιλαμβάνει εκτύπωση και διανομή ενημερωτικού υλικού για το λέμφωμα και φωταγώγηση της Βουλής και του σιντριβανιού της Ομόνοιας το βράδυ της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου.

Σεπτέμβριος, μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αιματολογικό Καρκίνο

Ο Σεπτέμβριος, είναι συνολικά ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλους τους τύπους Αιματολογικού Καρκίνου και επίσης ο μήνας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, συνεχίζοντας τις δράσεις των προηγούμενων ετών, διοργανώνει διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα στις 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00 – 19.30 με τίτλο

Αιματολογικός Καρκίνος – Η Επόμενη Μέρα

Με στόχο να αναδείξει τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του αιματολογικού καρκίνου, την προστιθέμενη αξία που παράγουν οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, με την εξατομικευμένη ιατρική να είναι η αιχμή του δόρατος και παράλληλα να ανιχνεύσει τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας COVID-19 και την επίδραση που αυτές έχουν στην φροντίδα και περίθαλψη των ασθενών με αιματολογικό καρκίνο στη χώρα μας.

Επιπλέον η ημερίδα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε χρόνια θέματα που απασχολούν τους μικρούς αλλά και τους ενήλικους ασθενείς και τις οικογένειές τους, σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες, την ύπαρξη των αναγκαίων δομών στο σύστημα υγείας, την παρακολούθηση και την επανένταξη στην κοινωνία.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Ένας ασθενής πάνω στον άλλον στην Ψυχιατρική του Θριάσιου

Την επόμενη της εφημερίας, νοσηλεύονταν 30 ασθενείς σε μία κλινική με δυναμικότητα 19 κλινών…. Περισσότερα »

Επαρκούν οι ΜΕΘ για χειμερινό κύμα κορωνοϊού;Επαρκούν οι ΜΕΘ για χειμερινό κύμα κορωνοϊού;

Πόσες ήταν διαθέσιμες πέρυσι, πόσες φέτος και ποια είναι η δυναμικότητα στα νοσοκομεία αναφοράς CoViD-19…. Περισσότερα »

Μικροσκοπικό συστατικό αντισώματος εξουδετερώνει τον Sars-cov-2Μικροσκοπικό συστατικό αντισώματος εξουδετερώνει τον Sars-cov-2

Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φαρμάκου, ενώ μπορεί να χορηγηθεί σαν εμβόλιο για όσους δεν έχουν ανοσία στον ιό…. Περισσότερα »

Ται οφέλη της έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωσηΤαι οφέλη της έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση

Η πρώτη βασική αρχή είναι η έγκαιρη ανίχνευση και η θεραπεία του πρώτου ψυχωτικού επεισοδίου…. Περισσότερα »

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo – Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι, πλέον δεν … Δείτε το video

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο