Λήψη στεροειδών από τα παιδιά και κίνδυνος για υπέρταση, διαβήτη και θρομβώσεις – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Παιδιά που λαμβάνουν στεροειδή από το στόμα για την καταπολέμηση του άσθματος ή αυτοάνοσων νόσων έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης και θρόμβων, σύμφωνα με ερευνητές Rutgers.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology, εξέτασε τα στοιχεία περισσότερων των 933.000 παιδιών στις ΗΠΑ, ηλικίας 1 έως 18 ετών, με ή χωρίς αυτοάνοσες νόσους, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, νεανικό διαβήτη ή ψωρίαση.

Μεταξύ όσων δεν είχαν αυτοάνοση νόσο, περίπου 2 στα 3 παιδιά που έλαβαν συνταγές για στεροειδή είχαν ενδείξεις άσθματος.

Ο Daniel Horton, δήλωσε ότι τα ποσοστά διαβήτη, υπέρτασης και θρόμβων από στεροειδή που λαμβάνονταν από το στόμα έχουν μελετηθεί σε μεγάλους πληθυσμούς ενηλίκων.

Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι διαφορετική στα παιδιά, που τείνουν να λαμβάνουν στεροειδή με διαφορετικό τρόπο αλλά έχουν και πολύ χαμηλότερους αρχικούς κινδύνους εμφάνισης των ίδιων καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων.

Η έρευνα επέτρεψε την ποσοτικοποίηση της σχέσης μεταξύ στεροειδών από το στόμα και σπάνιων επιπλοκών στα παιδιά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά που λάμβαναν υψηλές δόσεις στεροειδών είχαν αυτές τις επιπλοκές σε πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με παιδιά που λάμβαναν χαμηλές δόσεις ή που είχαν λάβει στεροειδή προηγουμένως.

Μεταξύ των επιπλοκών που μελετήθηκαν, η υπέρταση συνέβη πιο συχνά με την αγωγή με στεροειδή. Όλες αυτές οι επιπλοκές ήταν πιο συχνές μεταξύ παιδιών με αυτοάνοσες νόσους άσχετα από την επίδραση των στεροειδών.

Ενώ παιδιά με υψηλές δόσεις στεροειδών είχαν ουσιαστικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή υπέρτασης ή θρόμβων συγκριτικά  με παιδιά που δεν λάμβαναν αυτά τα φάρμακα, οι απόλυτοι κίνδυνοι αυτών των επιπλοκώνν ήταν ακόμα μικροί.

Η πλειοψηφία των παιδιών που λαμβάνει μικρό διάστημα στεροειδή δεν θα έχει αυτές τις επιπλοκές, δήλωσε ο ερευνητής.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σοκ, με 9 νεκρούς και 359 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό

Οι 37 είναι εισαγόμενες, οι 212 από την Αττική και οι 18 από τη Θεσσαλονίκη. Καταγράφεται διασπορά – ρεκόρ, σε άλλες 33 Περιφερειακές Ενότητες…. Περισσότερα »

Τι να φάω μετά από έναν τραυματισμό;Τι να φάω μετά από έναν τραυματισμό;

Οι τροφές που βοηθούν με τον πόνο και η αξία της πρωτεΐνης…. Περισσότερα »

Ηλίας Μόσιαλος: Το σχέδιο της Ιρλανδίας για τον κορωνοϊό, με 5 επίπεδα συναγερμού [γράφημα]Ηλίας Μόσιαλος: Το σχέδιο της Ιρλανδίας για τον κορωνοϊό, με 5 επίπεδα συναγερμού [γράφημα]

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη των αποφάσεων και τα μέτρα ανά επίπεδο κινητοποίησης…. Περισσότερα »

Λιγότερο ευάλωτοι στην CoViD-19 όσοι φορούν γυαλιά;Λιγότερο ευάλωτοι στην CoViD-19 όσοι φορούν γυαλιά;

Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, τα γυαλιά περιορίζουν τη μετάδοση του ιού από τα χέρια στα μάτια…. Περισσότερα »

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo – Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι, πλέον δεν … Δείτε το video

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο