Λαμπρόπουλος για εξάπλωση ασθενειών σε ελαιόδεντραΠροληπτικά μέτρα για να μην εξαπλωθούν στην Ελλάδα οι ασθένειες που πλήττουν ελαιόδεντρα στην Ιταλία, ζητεί με ερώτησή του ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Λαμπρόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά από την καταστροφική Xylella, που δημιούργησε πολλά προβλήματα στη μεσογειακή ελαιοκαλλιέργεια, μια νέα μυκητολογική ασθένεια, που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα έκανε την εμφάνισή της στη Βόρεια Ιταλία. Η ασθένεια αυτή προκαλεί φαινόμενα ξήρανσης, νέκρωσης και πτώσης των κλάδων, με σοβαρές επιπτώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών. Μέχρι τώρα, η εμβέλεια της μόλυνσης αυτής είναι αρκετά μεγάλη, αφού καλύπτει έκταση 150 χιλιομέτρων και επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς στη γειτονική Ιταλία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και για τη χώρα μας.
Ερωτάται ο κ. υπουργός: Τι μέτρα πρόκειται να λάβει, έγκαιρα, η χώρα μας και τι πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες μας, για την προστασία των ελαιώνων τους από τις δύο παραπάνω ασθένειες, που έχουν πλήξει τα ελαιόδεντρα Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας;».

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο