Λαμπρόπουλος σε Χατζηδάκη για δρόμο και δασικά 

 

Για τα θέματα του δρόμου Καλαμάτα – Μεθώνη, αλλά και τα προβλήματα με τις δασικές εκτάσεις, συζήτησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Σύφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, η ηγεσία του υπουργείου θέλει να προχωρήσουν γρήγορα οι μελέτες για να δημοπρατηθεί το Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη. Επίσης το υπουργείο εξετάζει προσεκτικά όλες τις ενδεχόμενες λύσεις για τις ιδιωτικές εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί δασικές και οι οποίες στη Μεσσηνία ξεπερνούν τα 454.000 στρέμματα.

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του κ. Λαμπρόπουλου:

“Χθες, το απόγευμα, 2/7/20, επισκέφθηκα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και είχα διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον γενικό γραμματέα κ. Κωνσταντίνο Αραβώση.

Πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, του δρόμου Καλαμάτα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος.

Συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες έγκρισης της μελέτης, ώστε να περάσουμε στη β΄φάση της πορείας του έργου, που είναι η δημοπράτηση του συνόλου του δρόμου από την Καλαμάτα μέχρι την Πύλο και την Μεθώνη.

Δεύτερο θέμα ήταν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τους Δασικούς Χάρτες και την ισχύουσα δασική νομοθεσία. Συζητήθηκαν όλα και κυρίως αυτά που αφορούν:

– Τις παράνομες εκχερσώσεις από το 1945 μέχρι το 2007. Οι εκτάσεις αυτές είναι περίπου 94.000 στρέμματα, στις οποίες καλλιεργούνται σήμερα, ελιές, συκιές και άλλα. Εκεί έχουν γίνει επενδύσεις (γεωτρήσεις, αποθήκες, περιφράξεις, θερμοκήπια κτλ), δίνονται επιδοτήσεις και έχουν περιέλθει στους σημερινούς ιδιοκτήτες, είτε με αγορά, είτε με κληρονομιά, και με την καταβολή του φόρου μεταβίβασης ή κληρονομίας, είτε με άτυπη διαδοχή.

Μετά τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν.998/1979 (εξαγορές και άδειες καλλιέργειας), δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και θα πρέπει να βρεθεί λύση «τακτοποίηση» αυτών των εκτάσεων, για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, εθνικούς αλλά και ίσης αντιμετώπισης των πολιτών.

– Τους δασωθέντες αγρούς (άρθρο 67 του Ν.998/1979), αγροκτήματα μετά το 1945, που εγκαταλείφθηκαν για πολλούς λόγους (μετανάστευση, αστυφιλία, υψηλό κόστος καλλιέργειας, αδυναμία μηχανικής καλλιέργειας λόγω εδάφους), δασώθηκαν, και στον Δασικό Χάρτη εμφανίζονται ως Α.Δ.

Αυτά αποτελούν το 12% της επιφάνειας του Νομού Μεσσηνίας (περίπου 360.000 στρέμματα) και εντοπίζονται κυρίως στα ημιορεινά και ορεινά του νομού (όπου δεν  είναι δυνατή η μηχανική καλλιέργεια), με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη Μάνη.

Η αγροτική μορφή τους το 1945 επιβεβαιώνεται με φωτοερμηνεία αλλά και με τεκμήρια καλλιέργειας (μάντρες, αλώνια, βαθμίδες, ελαιόδεντρα, συκιές, καρυδιές κτλ).

Ο κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε πως όλα θα μελετηθούν και θα αναζητηθούν λύσεις και τροποποιήσεις στα πλαίσια του ισχύοντος Συντάγματος, και ιδιαίτερα για τα προβλήματα της Μάνης, που έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους.

Ευχαρίστησα θερμά τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Αραβώση για την μακρά και χρήσιμη συζήτηση που είχαμε, αλλά και το ενδιαφέρον τους για την επίλυση των προβλημάτων”.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο