Λευκάδιος Χερν: Διαδικτύακη εκδήλωση για τον Έλληνα «εθνικό συγγραφέα» της Ιαπωνίας


ΤΟ Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Εταιρεία Ασιατικών Σπουδών διοργανώνει online εκδήλωση για τον μεγάλο συγγραφέα Λευκάδιο Χερν που γεννήθηκε στη Λευκάδα και η φήμη του και το έργο του ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη. Στο πάνελ συμμετέχουν:

Άντζελα Γκερέκου,  πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ)

Δημήτριος Βασιλειάδης, ινδολόγος καθηγητής, πρόεδρος της Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού & Ανάπτυξης

Αναστάσιος Οικονόμου, δημοσιογράφος, επικεφαλής στην υποδιεύθυνση Ενημέρωσης Διαδικτύου της ΕΡΤ

Τάκης Ευσταθίου, μέλος του Hearn Society, Japan

Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Πετρίτση, «Λευκάδιος Χερν – Ο ελληνικής καταγωγής εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας» (διάρκεια 43’).

Η παρουσίαση θα γίνει στην ελληνική γλώσσα

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Εγγραφείτε εκ των προτέρων γι’ αυτό το ZOOM meeting EΔΩ

Εναλλακτικά μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την εκδήλωση χωρίς εγγραφή στη Facebook σελίδα Hellenic Society for Asian Studies

 

Η διαδρομή του Λευκάδιου Χερν

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1904, ο Λευκάδιος Χερν άφησε την τελευταία του πνοή, στην Ιαπωνία. Η οδύσσειά του ξεκίνησε από τη Λευκάδα και η διαδρομή του στους μύθους και τους θρύλους είναι αξιομνημόνευτη.

 Ήταν 2 ετών όταν ο πατέρας του, Κάρολος Χερν, μετέφερε την οικογένειά του στο Δουβλίνο. Η Ρόζα Κασιμάτη, η μητέρα του, ευγενούς καταγωγής και κόρη του Αντωνίου Κασιμάτη, δεν άντεξε το αυστηρό περιβάλλον, την ξενιτιά, και μετά τον χωρισμό της γύρισε στα Κύθηρα, όταν ο Λευκάδιος ήταν μόλις 4 ετών. Ο πατέρας του, στρατιωτικός χειρουργός στο Βρετανικό Σώμα, ανέθεσε την επιμέλεια του γιου του στη συγγενή του, Σάρα Μπρέναν. Εκεί βίωσε την απώλεια της μητρικής αγκαλιάς, ενώ σε ένα παιχνίδι με τους συμμαθητές του, 16 ετών, έχασε το αριστερό του μάτι.

Σε ηλικία 19 ετών μεταναστεύει στην Αμερική. Ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, μέχρι να εξασφαλίσει μια θέση στην εφημερίδα του Σινσινάτι, Daily Enquirer. Εκεί παντρεύεται, όμως ο γάμος με έγχρωμη γυναίκα είναι απαγορευμένος για τα δεδομένα της εποχής και προκαλεί την απόλυσή του και την επιστροφή στην απόγνωση. Μετά το διαζύγιο, βρίσκεται στη Νέα Ορλεάνη, όπου ανακαλύπτει έναν κόσμο εξωτικό, πολύχρωμο. Ακολουθεί ένα διετές πέρασμα από τη Μαρτινίκα και κατόπιν ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για να πάρει τον δρόμο που οδηγεί στην Ιαπωνία. Εκεί ο Χερν θα συναντήσει έναν καινούργιο κόσμο. Παντρεύεται τη Σετζουσόκο Κοϊζούμι και παίρνει το όνομα Γιάκουμο Κοϊζούμι. Μαζί της έκανε τέσσερα παιδιά.

Σήμερα, οι κατοικίες του στην Ιαπωνία, τη Νέα Ορλεάνη, το Δουβλίνο αποτελούν ιστορικά σημεία μνήμης. Στη Λευκάδα, το σπίτι που γεννήθηκε έχει έντονο το στίγμα της παρουσίας του αλλά δεν αποτελεί πόλο έλξης, όπως ενδεχομένως θα έπρεπε για τον Λευκάδιο, που ταξίδεψε με το όνομά της σε κόσμους μαγικούς, εξωτικούς.

 Στην καρδιά της Απω Ανατολής, ρίζωσε και εργάστηκε ως δάσκαλος Αγγλικών και συγγραφέας, μέχρι το θάνατό του, σε ηλικία 54 χρονών. Εκεί αφηγήθηκε με χαρτί και μελάνι παραδοσιακές ιστορίες, σκοτεινούς μύθους, αλλόκοτες δοξασίες, παγερές νύχτες με φαντάσματα, νεαρούς σαμουράι και ματωμένα ξίφη.

Αφησε λογοτεχνική προίκα 4.000 σελίδων και έναν πολυπολιτισμικό μύθο, αναζητώντας τη φωνή που «μου έλεγε πάντα ιστορίες που με έκαναν να αναρριγώ από το κεφάλι ώς τα πόδια από την Ευχαρίστηση». Αναφερόμενος στη σχέση με τη μητέρα του, στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Ημέρας» γράφει: «Στο τέλος ήρθε η μέρα του αποχωρισμού. Και κλαίγοντας μου έλεγε για ένα φυλακτό που μου είχε δώσει, ότι δεν θα έπρεπε ποτέ μα ποτέ να το χάσω, γιατί θα με κράταγε πάντα Νέο και θα μου έδινε τη δύναμη να επιστρέψω. Αλλά ποτέ δεν γύρισα. Και τα χρόνια πέρασαν. Και μία μέρα ήξερα ότι είχα χάσει το φυλακτό και ότι ήμουν πια απελπιστικά γέρος». Κι εκείνη είχε πεθάνει, στις 12 Δεκεμβρίου 1882,  στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας.

Αυτή η επίκληση στη χαμένη παιδικότητα αποτέλεσε τη γέφυρα συνάντησης Δύσης και Ανατολής, μέσα στο συγγραφικό έργο του Λευκάδιου. Με έναν μαγικό τρόπο, σφυρηλατημένο στη διαδρομή της ζωής του, ο άνδρας από τη Λευκάδα έδωσε στους Ιάπωνες τους μύθους τους. Ανέδειξε την ψυχή τους με την αγάπη, τη φροντίδα ενός παραμυθά και τον θαυμασμό ενός ξένου.

[+] Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη διαδρομή του Λευκάδιου Χερν σε διαδραστικό χάρτη  

Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς θα παρακοουθήσετε το event

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο