Λιγότερα τεστ κορωνοϊού, άρα λιγότερα κρούσματα; [πίνακας] – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Σε εκτιμήσεις για υποχώρηση της επιδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα, οδήγησε η μείωση των ημερήσιων νέων λοιμώξεων κάτω από 200 το προηγούμενο τετραήμερο.

Η τάση είναι υπαρκτή και ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, όταν και καταγράφηκαν 187 κρούσματα. Ο αριθμός μειώθηκε περαιτέρω την επόμενη μέρα (144), για να αυξηθεί σήμερα στις 248.

Πόσο σχετίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων με τον αριθμό των τεστ; Χρησιμοποιώντας τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το Iatronet μέτρησε τη θετικότητα των μοριακών εξετάσεων για κορωνοϊό που πραγματοποιούνται καθημερινά στην Ελλάδα.

Οι αρμόδιοι υπουργοί μιλούν για “έως και 17.000 τεστ σε μία μέρα” ή για μέσους όρους που ξεπερνούν τις 14.000, στοιχεία τα οποία απέχουν από την πραγματική εικόνα. Η μοναδική μέρα που αγγίξαμε τα 17.000 τεστ ήταν η 1η Σεπτεμβρίου (16.979).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ:

  • Τις πρώτες 9 μέρες του Σεπτεμβρίου, διενεργήθηκαν στην Ελλάδα 99.959 τεστ, αριθμός που αναλογεί σε 11.106 τεστ ανά ημέρα. Από αυτά, τα 1.556 βγήκαν θετικά στον ιό, δίνοντας ένα ποσοστό θετικών δειγμάτων της τάξης του 1,55%.
  • Τις 9 μέρες που προηγήθηκαν του Σεπτεμβρίου, δηλαδή από τις 23 έως τις 31 Αυγούστου, είχαν διενεργηθεί συνολικά 100.987 τεστ ή 11.220 τεστ ανά ημέρα. Τα θετικά δείγματα ήταν 1.653 ή 1,63%.

Τα παραπάνω δείχνουν πως – παρά τις μικρές αυξομειώσεις στον αριθμό των τεστ, το ποσοστό των θετικών δειγμάτων παραμένει περίπου το ίδιο. Μπορούμε, δηλαδή, να δεχθούμε πως ο αριθμός των νέων λοιμώξεων έχει πράγματι (μικρές) “τάσεις υποχώρησης” σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Ας μην ξεχνάμε, πως τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν τα αρνητικά ρεκόρ των 284 (23 Αυγούστου) και των 293 κρουσμάτων (26 Αυγούστου), τα οποία παραμένουν.

 

Αύξηση

Αναφερόμενος στο θέμα των τεστ,  υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επισήμανε χθες πως δεν υπάρχει λόγος να καταφύγουμε στα ιδιωτικά εργαστήρια, καθώς “υπάρχει παραγωγική δυνατότητα στον δημόσιο τομέα, η οποία αυξάνεται”…

Στην αρχή της πανδημίας – είπε – τον Μάρτιο, κάναμε 850 τεστ την ημέρα και την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος ήταν 13.500 τεστ ημερησίως.

Για το ίδιο θέμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως ο μέσος ημερήσιος όρος των τεστ που κάναμε τον Μάρτιο ήταν 982. Ο μέσος όρος των τεστ που κάναμε τον Απρίλιο, δηλαδή τους μήνες του lockdown ήταν 1.680.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, αυτή τη στιγμή κάνουμε πάνω από 14.000 τεστ. Στις πύλες εισόδου, ο αριθμός μπορεί να φτάσει και τις 5.000.

Όπως είπε, είχαμε συνολικά 14.000 και κάτι μέσο όρο δείγματα την ημέρα και το σύνολο της εβδομάδος στις πύλες εισόδου ήταν 45.073. Δηλαδή, 6.500 στα 14.000.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Λιγότερα τεστ κορωνοϊού, άρα λιγότερα κρούσματα; [πίνακας]Λιγότερα τεστ κορωνοϊού, άρα λιγότερα κρούσματα; [πίνακας]

Ευσταθούν οι αναφορές του Γκίκα Μαγιορκίνη για “τάση υποχώρησης”; Τι δείχνουν τα στοιχεία Αυγούστου – Σεπτεμβρίου…. Περισσότερα »

Πόσο ωφέλιμα είναι τα αμύγδαλα στον οργανισμόΠόσο ωφέλιμα είναι τα αμύγδαλα στον οργανισμό

Εννέα λόγοι, για τους οποίους οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί αποτελούν το ιδανικό σνακ…. Περισσότερα »

248 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 3 ακόμη νεκροί 248 νέα κρούσματα κορωνοϊού – 3 ακόμη νεκροί

Τα 23 είναι εισαγόμενα, τα 98 αφορούν την Αττική και τα 17 τη Θεσσαλονίκη…. Περισσότερα »

Υπεριδρωσία των χεριών: Υπάρχει λύση;Υπεριδρωσία των χεριών: Υπάρχει λύση;

Η θεραπεία είναι αρκετά εύκολη με μια θωρακοσκοπική επέμβαση…. Περισσότερα »

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo – Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι, πλέον δεν … Δείτε το video

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο