Μειώνει κατά 30 εκατ. το λειτουργικό κόστος για το 2020 η Avis | Επιχειρήσεις


Ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, έχει εξοικονομήσει από τις αρχές της χρονιάς η εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων Avis, υλοποιώντας ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μείωσης λειτουργικών δαπανών με στόχο την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση. Οπως αναφέρεται στην έκθεση διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για τη χρήση του 2019, η εξοικονόμηση κόστους προήλθε, μεταξύ άλλων, από τον περιορισμό του δικτύου των καταστημάτων, την αναδιαπραγμάτευση των ενοικίων και των ελάχιστων εγγυημένων προμηθειών με όλα τα μεγάλα αεροδρόμια. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Avis περιόρισε κατά 7.000 τις προγραμματισμένες αγορές οχημάτων για την ανανέωση του στόλου της.

Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, όπως εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας, τα έσοδα από τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις (rent a car) θα υποχωρήσουν κατά 40%, σε σχέση με πέρυσι, έχοντας καταγράψει πτώση άνω του 80% το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία, ύστερα από ραγδαία οκταετή ανάπτυξη, τα έσοδα από τον τομέα του rent a car θα υποχωρήσουν. Στον αντίποδα, σύμφωνα με την Avis, ο κλάδος των μακροχρόνιων μισθώσεων αναμένεται να επηρεαστεί σε μικρό βαθμό όσον αφορά τα έσοδα από τα ενεργά συμβόλαια, αλλά λόγω της αναμενόμενης ύφεσης, η ζήτηση, εν γένει, για μισθώσεις νέων αυτοκινήτων αναμένεται να μειωθεί. Η εταιρεία τοποθετεί για το 2020 τον πήχυ της συνολικής αγοράς νέων αυτοκινήτων σε λιγότερα από 80.000 από 114.000 το 2019.

Η Avis, όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεσή της, διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, έχοντας εξασφαλίσει πιστοληπτικές γραμμές με κόστος της τάξεως του 3%, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) να έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση με 40 εκατ. ευρώ χρεογράφων εξασφαλισμένων με περιουσιακά στοιχεία (ABS) της AVIS.

Το 2019 ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 7,5%, σε σχέση με το 2018, σε 190,7 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν σε περίπου 24 εκατ. ευρώ από 18,5 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία προ φόρων αυξήθηκε (+13%) σε 30,7 εκατ. ευρώ. Η Avis εμφανίζει συσσωρευμένα κέρδη ύψους 74,3 εκατ. ευρώ, ενώ ενίσχυσε σε ποσοστό 13,3% τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda), τα οποία διαμορφώθηκαν σε περίπου 93 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, ο τομέας της μακροχρόνιας μίσθωσης της Avis, που κατέγραψε αύξηση του όγκου των συμβολαίων και του αριθμού των πελατών κατά 14% και 32%, αντίστοιχα, εμφάνισε έσοδα 90,2 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο μέγεθος από τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις να ανέρχεται σε 56,6 εκατ. ευρώ.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο