Μελέτη στερέωσης του Κάστρου ΚορώνηςΕυχάριστα νέα για το Κάστρο της Κορώνης από το υπουργείο Πολιτισμού: Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και τη διενέργεια ανοικτής συνοπτικής διαδικασίας για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης με τίτλο “Λήψη μέτρων στερέωσης νότιου πρανούς και προστασίας παράκτιου τμήματος του Κάστρου Κορώνης”, με δαπάνη που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό εξόδων του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για τη στερέωση του συγκεκριμένου τμήματος του Κάστρου Κορώνης. Φανερά ικανοποιημένος ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας σημειώνει:

“Πρόκειται για ένα έργο υψίστης σημασίας, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το εξίσου σπουδαίο προηγούμενο, της προστασίας της βορειοανατολικής πλευράς του Κάστρου. Μετά την σύνταξη των απαραίτητων προπαρασκευαστικών τεχνικών μελετών, θα ακολουθήσει η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και η υλοποίησή του θα συμβάλει στην συνολική διάσωση και ανάδειξη του εμβληματικού μας μνημείου, του Ενετικού Κάστρου της Κορώνης, ενός από τα μεγαλύτερα, αξιολογότερα και εμβληματικότερα της χώρας.         

Η ιστορική μνήμη ενός τόπου διατηρείται με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιστορική μνήμη που είναι ενσωματωμένη στα μνημεία του παρελθόντος και μέσα από τη διατήρηση αυτών των μνημείων, διασώζεται και μεταφέρεται στις επόμενες γενιές.

Να ευχαριστήσω από καρδιάς, κυρίως την υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη και τον κ. περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν διαχρονικά για την προστασία του κάστρου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω στον πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτριο Μανιατάκη, για την ενεργή συμβολή του στην εκτέλεση αυτού του έργου και στον πρόεδρο του σωματείου «Δίκτυο Φίλων Κάστρου Κορώνης» κ. Γεώργιο Διαμαντάκη, και σε όλο το Διοικητικό του Συμβούλιο, που με έμπρακτες ενέργειες αναδεικνύει τα προβλήματα σχετικά με την ανάγκη αναστήλωσης του Κάστρου και φροντίζει για την αξιοποίηση και την ανάδειξη των μνημείων που περιέχονται σε αυτό.

Περαιτέρω, θεωρώ επιβεβλημένη υποχρέωσή μου να αναφέρω και να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Θανάση Πετράκο, για τις άμεσες  και αποτελεσματικές παρεμβάσεις του ως προς την αναγκαιότητα άμεσων ενεργειών και συνολικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων προστασίας για το Κάστρο της Κορώνης, και τον πρόεδρο της Κοινότητας Κορώνης κ. Νικόλαο Γιαλλελή, για την ενεργή παρουσία του.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για την συνεχή και στοχευμένη εργασία τους για την εκτέλεση αυτού του τόσο σημαντικού έργου.

Το υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Μανιατάκειο Ιδρυμα, το Δίκτυο Φίλων Κάστρου Κορώνης,  η Κοινότητα της Κορώνης, όλοι μαζί, σε απόλυτη συνεργασία και με προσήλωση στον κοινό στόχο, προχωράμε για την προστασία του Κάστρου της Κορώνης που αποτελεί έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόλο για την περιοχή”.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο