Μετά την ΑυτοκρατορίαΗ Αμερική είναι, εδώ και καιρό, ξανά στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης. Παρόλο που ασκεί σταθερά παγκόσμια επιρροή, ταυτόχρονα αποτελεί ένα τεράστιο χωνευτήρι στο οποίο συνυπάρχουν η τρομοκρατία, ο ρατσισμός, το παράλογο.

Στο προφητικό του δοκίμιο, ο Γάλλος ιστορικός και ανθρωπολόγος Εμμανουέλ Τοντ κρίνει με οξυδέρκεια την ταυτότητα της Αμερικής ως υπερδύναμης που ελέγχει την παγκόσμια ισορροπία αλλά και την τακτική της να ασκεί διεθνή πίεση για να καλύψει την ανάγκη εξάρτησής της από τον υπόλοιπο κόσμο. Η Αμερική επινοεί τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τον «άξονα του κακού». Χρησιμοποιεί αυτόν τον παραλογισμό που κανείς μας δεν καταλαβαίνει και ο οποίος συνίσταται στη μη επίλυση του προβλήματος, στις επιθέσεις που εξαπολύει ενάντια σε μικρές δυνάμεις, για να παράγει νέα όπλα που θα διατηρήσουν, όπως πιστεύει, την κυριαρχία της.

Το Μετά την Αυτοκρατορία είναι ένα σημαντικό και επίκαιρο βιβλίο, το οποίο πρέπει να διαβαστεί από κάθε σκεπτόμενο πολίτη που προβληματίζεται για την προσωπική του τύχη αλλά και την τύχη της χώρας του και του κόσμου.

 

Μετά την Αυτοκρατορία
Δοκίμιο για την αποσύνθεση του αμερικανικού συστήματος
Emmanuel Todd
Μετάφραση: Νικόλας Βουλέλης
Πρόλογος: Αλέξης Παπαχελάς
Κριτική
280 σελ.
ISBN 978-960-218-300-7
Τιμή €18,41
001 patakis eshop

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο