Μ. Σχοινάς για Ταμείο Ανάκαμψης: Ευκαιρία για μια νέα μεγάλη αρχή στην Ελλάδα | Ελληνική ΟικονομίαΦωτ. INTIME

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη θέση της Ελλάδας έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση. Την περιέγραψε, μάλιστα, ως τον τρίτο σημαντικό ιστορικό σταθμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη δημιουργία της και την έκδοση του ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η δημιουργία αυτού του κοινού ταμείου είναι μια πρωτοφανής κίνηση αλληλεγγύης και πλέον όλα τα κράτη θα αναλαμβάνουν τα βαρύ συλλογικά.

«Η Ευρώπη σηκώνει συλλογικό τείχος προστασίας. Η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη από τη συμφωνία αυτή», δήλωσε.

Σχετικά με το πώς θα εκταμιευθούν στο μέλλον οι πόροι αυτοί οι κ. Σχοινάς είπε ότι «επειδή είναι πρωτοφανές το εργαλείο της ανάκαμψης θα είναι πρωτοφανείς και οι μέθοδοι που θα εκταμιευτούν οι πόροι» και ότι «δεν θα μπούμε στη λογική των ΕΣΠΑ».

«Είναι μια ευκαιρία για μια νέα μεγάλη αρχή στην Ελλάδα», τόνισε.

Εξήγησε επίσης πως οι πόροι δεν θα διατεθούν μέσω μνημονιακής αιρεσιμότητας, όπως στο παρελθόν, αλλά θα υπάρχουν συμβόλαια μεταρρυθμίσεων που δεν θα επιβάλλονται αλλά θα λειτουργούν με τη σύμφωνη γνώμη των μελών.

Το «χειρόφρενο» θα ενεργοποιείται όταν θα ξεφεύγει η δημοσιονομική πορεία από τα συμφωνηθέντα και το ζήτημα θα συζητείται στο Eurogroup.

Τέλος, είπε ότι τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να κατατεθούν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ενώ οι πόροι αναμένεται να είναι διαθέσιμοι από την 1/1/2021.

Θα υπάρξουν, ωστόσο, κάποιες «διευθετήσεις – γέφυρα» για χρηματοδοτήσεις από φέτος, αμέσως μόλις τελειώσει το πρόγραμμα SURE, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά.

«Έγινε προσαρμογή της τελευταίας στιγμής για προγράμματα που δεν έχουν προκαθορισμένη κατανομή των πόρων.» Αυτή η μέθοδος έκανε καλό στην Ελλάδα στο συνολικό πακέτο, είπε κλείνοντας.

Πηγή: Skai.gr

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο