Νέο ρεκόρ για το ελληνικό 10ετές ομόλογο – News.gr

[ad_1]

Η απόδοσή του υποχώρησε στο 0,571%

Μετά την υποχώρηση της απόδοσης του ετήσιου εντόκου σε αρνητικό πεδίο (-0,26%) στη χθεσινή δημοπρασία, σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό (0,571%) υποχώρησε η απόδοση του 10ετους ομολόγου, ενώ η απόδοση του 5ετούς βρέθηκε επίσης μία ανάσα πάνω από το 0 (0,015%).

Η νέα κούρσα στην αγορά ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη πυροδοτήθηκε μετά την υπαναχώρηση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο βέτο που είχαν θέσει τον Προϋπολογισμό της ΕΕ και ειδικότερα στη χρηματοδότηση του νέου υπερταμείου Ανάκαμψης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη σύστασή του. Στη θετική αυτή εξέλιξη, η οποία θα επιτρέψει τη σημαντική ροή πόρων προς τις χώρες της ΕΕ, προστέθηκε σήμερα το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Με το νέο αυτό πακέτο (το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αυξημένες αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και παροχή ακόμη περισσότερης φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες) δημιουργούνται ακόμη πιο ευνοϊκές νομισματικές συνθήκες στην ευρωζώνη και παρέχεται μεγαλύτερη ευχέρεια στις εθνικές κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζουν προκειμένου να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες από την κρίση της πανδημίας.

Μετά τη επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η ΕΚΤ θα είναι σε θέσει να αγοράσει επιπλέον ελληνικά ομόλογα ύψους 10-15 δισ. ευρώ. Με την εξέλιξη αυτή καλύπτεται σχεδόν το σύνολο των δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου για το 2022.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 183 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,57% έναντι -0,60% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,17%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,216 δολ,, από το 1,208 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2115 δολ.

Σχετικά Tags

ελληνικά ομόλογα 10ετές ομόλογο[ad_2]

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο