Νίκος Χαρδαλιάς: Πώς ταξιδεύουμε από νομό σε νομό – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ταξιδεύουμε από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, έδωσε την Κυριακή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε, επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, δηλαδή από νομό σε νομό ή από Περιφερειακή Ενότητα σε Περιφερειακή Ενότητα και στην Κρήτη και στην Εύβοια.

Με αφορμή τη μετακίνηση εκτός νομού, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκδόθηκε εγκύκλιος στην οποία αναφέρεται πως οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στα πρωτόκολλα αυτά προβλέπονται τα εξής:

Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν.

Μάσκα

Η χρήση μάσκας είναι  υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές. Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι  διαθέσιμες, για υπηρεσίες, όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβασή τους στα μέσα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, οφείλουν να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωρινής προστασίας.

Να εφοδιάζουν το προσωπικό με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, μάσκα, γάντια και αντισηπτικό.

Να μεριμνούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται  οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

Αεροπλάνο

Ειδικότερα για τις αερομεταφορές, η επιβίβαση γίνεται τμηματικά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την μπροστινή πόρτα.

Όπου είναι  εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί. Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας, τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητας του.

Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ, βρίσκονται τοποθετημένα στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης, ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.

Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των επόμενων πτήσεων.

Δημ.Κ.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο