Οι άγνωστες σημειώσεις του Νεύτωνα για τη βουβωνική πανώληΣε online δημοπρασία βγήκαν από τον οίκο Bonham’s δύο αδημοσίευτες σελίδες με τις σημειώσεις του Ισαάκ Νεύτωνα για το βιβλίο De Peste του γιατρού Jan Baptist van Helmont, το οποίο κυκλοφόρησε το 1667 και έχει ως θέμα του τη βουβωνική πανώλη.

Σύμφωνα με τον οίκο Bonham’s, οι σημειώσεις του Νεύτωνα αποτελούν τα μοναδικά σημαντικά έγγραφα για το θέμα της πανδημίας της βουβωνικής πανώλης που έχουν βρεθεί και είναι γραμμένα από τον ίδιο.

Πάντως, κάποιες από τις πιθανές θεραπείες που προτείνει ο Νεύτωνας στις σημειώσεις του μοιάζουν μάλλον ανορθόδοξες. Γράφει ότι «το καλύτερο είναι ένας βάτραχος κρεμασμένος από τα πόδια σε μία καμινάδα για τρεις μέρες, που στο τέλος έκανε εμετό χώμα ανακατεμένο με διάφορα έντομα, μέσα σε ένα σκεύος με κίτρινο κερί, και λίγο μετά πέθανε. Ο συνδυασμός κονιορτοποιημένου βατράχου με τις εκχύσεις και τον ορό σε σκευάσματα που εφαρμόζονται τοπικά στην επηρεασμένη περιοχή απομακρύνουν την επιδημία και βγάζουν από το σώμα το δηλητήριο».

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο