Οι δήμοι της Αττικής γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου


Με ξεχωριστές πρωτοβουλίες και δράσεις γιορτάζεται σήμερα (3 Ιουνίου) και στη χώρα μας η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου. Ειδικότερα, οι δήμοι της Αττικής διοργανώνουν  εκδηλώσεις και τιμούν με τον δικό τους τρόπο το ποδήλατο και τους ποδηλάτες, διαμορφώνοντας κατάλληλα τους δρόμους για την ευχάριστη και ασφαλή μετακίνησή τους σε πόλεις και γειτονιές.

Ειδικές διαδρομές, «ποδηλατοβόλτες» και εκδηλώσεις

Μια ειδική διαδρομή θα απολαύσουν οι ποδηλάτες στον Άγιο Δημήτριο. Η ποδηλατική λωρίδα -από την οδό Λουκή Ακρίτα στη λεωφόρο Αγίου Δημητρίου- ενώνεται με τη διαδρομή ήπιας κυκλοφορίας μέσω Αρχιμήδους και Μύρωνος, που εκτείνεται από την οδό Ευτέρπης (κτίριο ΟΤΕ) μέχρι την Κολοκοτρώνη (πλατεία Αγίου Δημητρίου). Καλύπτει επίσης το τμήμα της οδού Καλλιφρονά, από τη Γράμμου έως την Αγίου Δημητρίου.

Η λωρίδα -με τις ειδικές σημάνσεις για ασφαλή μετακίνηση- λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της βόλτας τους, οι χρήστες ποδηλάτου θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την τοπική αγορά και να κάνουν μια «στάση» για φαγητό ή ποτό στους υπαίθριους χώρους της πόλης.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βασίλης Ασβεστόπουλος

Ποδηλατικός γύρος 4 χιλιομέτρων θα πραγματοποιηθεί από τον δήμο Ηλιούπολης. Η συγκέντρωση των ποδηλατιστών έχει προγραμματιστεί για τις 7:00 μ.μ. στην πλατεία Κανάρια, ενώ η εκκίνηση θα γίνει μισή ώρα αργότερα, με κατεύθυνση τη λεωφόρο Μαρίνου Αντύπα. Η διαδρομή θα συνεχίσει στην Κοτζιά μέχρι την πλατεία 25ης Μαρτίου, στην οδό Κυπρίων Ηρώων. Θα ακολουθήσει αναστροφή και οι ποδηλάτες θα κατευθυνθούν στην Ελευθερίου Βενιζέλου και θα φτάσουν στην Αγία Παρασκευή, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, για να μπουν στη λεωφόρο Ειρήνης και να καταλήξουν στην πλατεία Φλέμινγκ.

Δημοτική Αστυνομία και εθελοντές θα φροντίζουν για την ασφάλεια των ποδηλατιστών και την ομαλή διεξαγωγή του ποδηλατικού γύρου.

Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης καλεί τους φίλους του ποδηλάτου να τιμήσουν σήμερα το αγαπημένο τους μέσο μετακίνησης, κάνοντας με αυτό τις βόλτες τους μέσα στην πόλη. Μάλιστα, στο πλαίσιο δράσεων για την προώθηση του ποδηλάτου ενόψει της παγκόσμιας γιορτής, οι ποδηλάτες καλούνται να «ανεβάσουν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με το hashtag #cycling_vvv, λαμβάνοντας μέρος σε έναν ιδιαίτερο διαδικτυακό διαγωνισμό.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου, ο δήμος Ασπροπύργου -μέσω του Οργανισμού Άθλησης και Φροντίδας Νεολαίας και Τρίτης Ηλικίας–  διοργανώνει ειδική εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τα οφέλη που εξασφαλίζει στον καθένα μας η καθημερινή χρήση του ποδηλάτου.

Φωτογραφία: Eurokinissi/ Θανάσης Καλλιαρας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Δημαρχείου. Στο σημείο λειτουργεί ειδικό ενημερωτικό «περίπτερο» από τις 9:00 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ. Στο πλαίσιο των εορταστικών δράσεων της ημέρας, οι μικροί φίλοι του ποδηλάτου θα έχουν τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν και να συμπληρώσουν τα δικά τους «συνθήματα», κερδίζοντας ποδήλατα έπειτα από κλήρωση.

«Γιορτή» του ποδηλάτου και στον δήμο Αθηναίων

Μια συμβολική βόλτα με ποδήλατο από την πλατεία Κοτζιά μέχρι το Ζάππειο έκαναν ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, συνοδευόμενοι από δημάρχους και αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου, ο Κ. Μπακογιάννης επεσήμανε την ανάγκη για τη δημιουργία περισσότερων ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για μια διαδρομή που θα αλλάξει την πόλη. Από την πλευρά του, ο Κ. Χατζηδάκης μίλησε για κίνητρα με στόχο την κυκλοφορία περισσότερων ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων και αυτοκινήτων, δίνοντας έτσι έμφαση και στη σημασία της οικολογικής μετακίνησης των πολιτών.

Σχετική είδηση: Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου-Κίνητρα για ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και αυτοκίνητα (video)


Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου

Φωτογραφίες: Eurokinissi/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο