Οι στενοί διάδρομοι είναι ιδανικοί για την εξάπλωση του κορωνοϊού – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις

Οι στενοί διάδρομοι είναι ιδανικοί για την εξάπλωση του κορωνοϊού - Επιστήμη & Ζωή - Ειδήσεις

[ad_1]

Ερευνητές αναφέρουν ότι το να ακολουθεί κάποιος έναν άνθρωπο που περπατά γρήγορα και έχει μολυνθεί από το νέο κορωνοϊό σε στενό διάδρομο, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο να υποστεί λοίμωξη, ακόμα και αν κρατά απόσταση.

Αυτό συμβαίνει, γιατί ο άνθρωπος μπορεί να αφήνει μακριά ρεύματα από σταγονίδια με ιό πίσω του, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για τα παιδιά.

Τα ευρήματα προέρχονται από προσομείωση σε υπολογιστή που αξιολόγησε τη ροή αέρα και τα μοτίβα διασποράς των σταγονιδίων πίσω  από ανθρώπους που περπατούσαν σε διάφορα μέρη.

Προηγούμενες προσομοιώσεις εστίασαν σε μεγάλα, ανοιχτά, εσωτερικά μέρη, αλλά δεν έλαβαν υπόψη την επίδραση των κοντινών τοίχων, όπως στο στενό διάδρομο.

Αν ένας άνθρωπος που περπατά στο διάδρομο βήξει, εκτοξεύει σταγονίδια που πηγαίνουν γύρω και πίσω από το σώμα του. δημιουργώντας απόνερα, με τον ίδιο τρόπο που ένα πλοίο που ταξιδεύει αφήνει ένα κύμα στο νερό.

Όσοι βήχουν, έχουν μια ‘’φούσκα επανακυκλοφορίας’’ κατευθείαν πίσω από τον κορμό τους και μεγάλο κύμα σταγονιδίων πίσω τους, στο ύψος της μέσης.

Ο ερευνητής Xiaolei Yang, του Chinese Academy of Sciences στο Πεκίνο, δήλωσε ότι τα μοτίβα ροής που ανακάλυψε συνδέονται στενά με το σχήμα του ανθρώπινου σώματος.  

Οι ερευνητές εντόπισαν 2 τρόπους εξάπλωσης των σταγονιδίων.

Στον πρώτο, το νέφος σταγονιδίων φεύγει από το άτομο που κινείται και παραμένει πολύ πίσω του, δημιουργώντας ένα αιωρούμενο νέφος που περιέχει τον ιό.

Στον άλλο τρόπο, το νέφος σταγονιδίων παραμένει προσκολλημένο στον άνθρωπο, ακολουθώντας τον ως ουρά.

Στον πρώτο τρόπο η συγκέντρωση σταγονιδίων είναι πολύ υψηλότερη από τον δεύτερο, 5 δευτερόλεπτα μετά τον βήχα,

Το εύρημα αποτελεί μεγάλη πρόκληση όσον αφορά τον καθορισμό ασφαλούς απόστασης σε μέρη όπως ένας πολύ στενός διάδρομος, όπου κάποιος μπορεί να εισπνεύσει σταγονίδια με κορωνοϊό, ακόμα και αν ο ασθενής είναι μακριά του.

Τα παιδιά έχουν ιδιαίτερο κίνδυνο και στα 2 σενάρια, επειδή νέφη σταγονιδίων αιωρούνται πάνω από το έδαφος, περίπου στο ήμισυ του ύψους ενός ενήλικα με τη λοίμωξη- ή στο επίπεδο του στόματος/μύτης ενός παιδιού.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Physics of Fluids.

Πηγές: Physics of Fluids.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων[ad_2]

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις