Ομόφωνα κατά της απόφασης Αποστόλου ο Δήμος Πύλου – Νέστορος

[ad_1]

 

 

 

Την πλήρη υποστήριξη της προσφυγής του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) κατά της υπουργικής απόφασης Αποστόλου για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, που εκδικάζεται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκφράζει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος, συμμετέχοντας στο παμμεσσηνιακό μέτωπο στήριξης του προϊόντος.

Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση διά περιφοράς, υιοθετώντας την κοινή απόφαση που θα πάρουν όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Μεσσηνίας, το Δ.Σ. Πύλου – Νέστορος ζητεί από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης άμεσα να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα, ανακαλώντας τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο ζητεί:

“1. Την πλήρη υποστήριξη της προσφυγής του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας έναντι της υπ’ αριθμ. Υ.Α. 331/20735/2018 ΦΕΚ 648/26.2.2018 υπουργικής απόφασης. Κοινοποιώντας την εισήγηση και την απόφαση: i. στο αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ, ii. στον πρωθυπουργό, iii. στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, iv. σε ΜΜΕ πανελλαδικής και τοπικής κυκλοφορίας. Ζητώντας άμεσα να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα ανακαλώντας την υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. 331/20735/2018 ΦΕΚ 648/26.2.2018. Να προχωρήσουν σε χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης για την προβολή προώθηση της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ ως ελάχιστο αντιστάθμισμα της ζημίας που έχει προκληθεί, καθώς και την επιτάχυνση της εξέτασης του αιτήματος τροποποίησης ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ που έχει υποβληθεί στο ΥΠΑΑΤ με αρ. πρωτ: 2124/266236 στις 29-09-2020.

2. Τη διερεύνηση για την ύπαρξη πάσης φύσεως ευθυνών σε υπηρεσιακό επίπεδο που οδήγησαν: σε καταστρατήγηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/12 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην αναγραφή του όρου Καλαμάτα στο World Catalogue Of Olive Varieties, το 2000 ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς Καλαμών, στην προώθηση του όρου Kalamata Olives στο πλαίσιο του Κανονισμού 1144/14 και σε βάρος της ελληνικής ποικιλίας Καλαμών και του ευρωπαϊκώς προστατευόμενου προϊόντος ΠΟΠ Elia Kalamatas, καθώς και άλλες παρόμοιες ενέργειες που ζημίωσαν την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Την αποτίμηση της προκληθείσας ζημίας. Εφόσον τεκμηριωθούν, την υποβολή συγκεκριμένων εγκλήσεων για αποζημίωση και αποκατάσταση του ορθού σε παγκόσμιο επίπεδο.

3. Την πλήρη υποστήριξη με κάθε τρόπο της υπό σύσταση ομάδας διαχείρισης και προστασίας του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ που αποτελείται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό “Ενωση Μεσσηνίας”, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό “Νηλέας”, τον Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ ΣΥΜΕΠΟΠ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας – Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων – ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε. – Δραγώνας Αφοί Α.Ε. – Kapsambelis Quality Greek Products –

«Αρκαδιά» Σταθόπουλος Ιωάννης – Αφοί Αντ. Νικολακόπολου ΟΕ – Σπύρος Τζαβάρας – Σχολείο Ελιάς κι Ελαιολάδου).

4. Την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση σύσκεψης, απευθύνοντας

πρόσκληση σε δήμους και φορείς (συνεταιρισμοί – Επιμελητήρια) της Λακωνίας –

Αιτωλοακαρνανίας – Φθιώτιδας και λοιπών περιοχών με καλλιέργεια ελιάς Καλαμών, με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων για την ελληνική ελιά ποικιλίας Καλαμών και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”.[ad_2]

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο