«Ο ζητιάνος» του Ανδρέα ΚαρκαβίτσαΟ ζητιάνος, το εμβληματικό έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα που εκδόθηκε το 1897, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κλασικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας, διαβάστηκε από γενιές αναγνωστών και αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς Έλληνες συγγραφείς κατόπιν. Αξιομνημόνευτος χαρακτήρας είναι ο Τζιριτόκωστας, ο ήρωας της ιστορίας, ένας στυγνός εκμεταλλευτής των ανθρώπων που συναντάει στην πορεία του, με μοναδική του έγνοια τον προσωπικό του πλουτισμό. Η δράση της ιστορίας εντοπίζεται στο χωριό Νυχτερέμι, στις εκβολές του Πηνειού, εκεί όπου οι κάτοικοι, έρμαια της φτώχειας, των προλήψεων και των δεισιδαιμονιών τους, θα βρεθούν με το πέρασμα του Τζιριτόκωστα να οδηγούνται σε ολέθρια κατάληξη.

Το βιβλίο του Καρκαβίτσα, αν και έχουν περάσει πάνω από 120 χρόνια απ’ την έκδοσή του, αποτελεί ένα επίκαιρο ανάγνωσμα. Υπάρχουν παραλληλισμοί με τη νεοελληνική πραγματικότητα και θέματα που συναντάμε ακόμη, όπως ο χρηματισμός των κρατικών υπαλλήλων, η θρησκοληψία, οι δεισιδαιμονίες και οι προκαταλήψεις, η γυναικεία εκμετάλλευση.

Το κλασικό αυτό κείμενο, λοιπόν, επέλεξαν οι Εκδόσεις Polaris και οι συνεργάτες τους για να αποτελέσει το τρίτο graphic novel της σειράς «Η Νεοελληνική Λογοτεχνία σε Γκράφικ Νόβελ». Είχαν προηγηθεί ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου και τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα, στα οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενες βιβλιοπαρουσιάσεις (δείτε εδώ και εδώ). Ο πήχης της ποιότητας παραμένει ψηλά και σ’ αυτό το βιβλίο της σειράς, η οποία έχει αποκτήσει πιστούς αναγνώστες και υποστηρικτές.

Η ελληνική επαρχία των τελών του 19ου αιώνα παντρεύεται με το απόκοσμο της φαντασίας σε καρέ που αποτελούν τέρψη των οφθαλμών.

Στον Ζητιάνο αναλαμβάνει το σενάριο και την εικονογράφηση ο Kanellos Cob, ενώ στην επιμέλεια σεναρίου και εικονογράφησης θα συναντήσουμε τον Γιάννη Ράγκο και τον Γιώργο Γούση αντίστοιχα. Συντελεστές που τρέχουν αυτή την εξαιρετική σειρά και, απ’ ό,τι φαίνεται, το κάνουν με πολύ υψηλές προδιαγραφές.

Ο ταλαντούχος κομίστας και εικονογράφος Kanellos Cob (Κανέλλος Μπίτσικας), που ασχολείται με τοιχογραφίες και εξώφυλλα δίσκων, ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα της μεταφοράς του Ζητιάνου σε κόμικ, βάζοντας γενναιόδωρα το μεράκι και τη μαεστρία του, με αποτέλεσμα η όλη έκδοση να σαγηνεύει. Τα σχέδιά του χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ζωντάνια και παραστατικότητα. Τα χρώματα τονίζουν όπου πρέπει τις περιγραφές ή αντίστοιχα δίνουν την πρέπουσα μουντάδα στις σκοτεινές σκηνές που αναφέρονται. Η ελληνική επαρχία των τελών του 19ου αιώνα παντρεύεται με το απόκοσμο της φαντασίας σε καρέ που αποτελούν τέρψη των οφθαλμών. Όσον αφορά τη γλώσσα στο κείμενο της K Cobδιασκευής, αυτή προσεγγίζει με απόλυτο σεβασμό τη γλώσσα του Καρκαβίτσα, που συνδύαζε τη δημοτική με το λαϊκό ιδίωμα της περιοχής, ενώ υπάρχει όπου χρειάζεται ο απαραίτητος υπομνηματισμός λέξεων, άγνωστων για τον σημερινό αναγνώστη. Εντέλει, το συνολικό αποτέλεσμα –που πήρε σχεδόν δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί– στο πάντρεμα εικόνας και λόγου είναι αρμονικό και θαυμάσιο, δικαιώνοντας θεωρώ σε απόλυτο βαθμό τόσο τον κόπο του δημιουργού, όσο και τις σκέψεις των επιμελητών και εμπνευστών της σειράς.

 

Ο ζητιάνος
Ανδρέας Καρκαβίτσας
Διασκευή – Εικονογράφηση: Kanellos Cob
Polaris
128 σελ.
ISBN 978-960-6829-97-0
Τιμή €14,80
001 patakis eshop

Ο Σιδέρης Ντιούδης είναι ποιητής και κριτικός βιβλίου.

Άλλα κείμενα:

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο