Ο Κουκούμης για προβλήματα σε σχολεία της ΤριφυλίαςΤα προβλήματα που υπάρχουν, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς στο Δήμο Τριφυλίας, επισημαίνει με αναφορά του ο δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κουκούμης και ως μέλος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Αθλητισμού, αλλά και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σημειώνει με την αναφορά του προς το δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Παιδείας, τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών: «Ενώ βρισκόμαστε σ’ ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 και θα έπρεπε για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, αλλά και των εργαζόμενων να έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα, δυστυχώς με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης, η κατάσταση σε πολλά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς είναι οριακή, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν στις κτηριακές υποδομές. Με το υπάρχον προσωπικό, κυρίως καθαριστών/στριών, η καθαριότητα είναι πλημμελής και κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Δεν μπορεί για παράδειγμα μια καθαρίστρια να καλύπτει δύο νηπιαγωγεία των Γαργαλιάνων κι αυτό της Μαραθόπολης. Ή σε άλλα σχολεία να μην υπάρχει καθαρίστρια στο πρωινό ωράριο και να πηγαίνει όταν σχολάνε τα παιδιά για να καλύψει το ωράριο του ολοήμερου ή το αντίθετο (π.χ. 2ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας, 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων κ.ά).
Ομως, κ. δήμαρχε, προβλήματα υπάρχουν και στις κτηριακές υποδομές που δεν διασφαλίζουν ένα υγιεινό και ασφαλές σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά.
Ενδεικτικά σας αναφέρω:
1. Δημοτικό Σχολείο Κοπανακίου: Οι τουαλέτες είναι σε κακή κατάσταση. Δεν έχουν συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό και βουλώνουν. Χρειάζεται αντικατάσταση της στέγης και βάψιμο του κτηρίου.
2. 1ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας: Χρειάζεται να τσιμεντοστρωθεί ο προαύλειος χώρος, γιατί λασπώνει και δεν μπορούν να βγουν έξω τα παιδιά κατά τα διαλείμματα.
3. 3ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας: Η τσουλήθρα έχει καταστεί επικίνδυνη. Πρέπει να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί. Να αντικατασταθεί ένα μπεκ που είναι χαλασμένο και λιμνάζουν νερά.
4. 1ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Κυπαρισσίας: Η περίφραξη του προαύλειου χώρου είναι έτοιμη να γκρεμιστεί γιατί έχουν αναρριχηθεί φυτά από παρακείμενα οικόπεδα. Χρειάζονται, επίσης, παρεμβάσεις σε πόρτες-παράθυρα και βάψιμο.
5. 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων: Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη συστέγαση του Νηπιαγωγείου στο ίδιο κτήριο με το 2ο Δημοτικό Σχολείο. Οι σοβάδες έχουν ρωγμές, έχει υγρασίες, προβλήματα συγχρωτισμού κατά τα διαλείμματα με τα παιδιά του Δημοτικού. Εχει κατατεθεί πρόταση από τη διευθύντρια του Νηπιαγωγείου για κατασκευή νέου, ανεξάρτητου, σε παρακείμενο δημοτικό οικόπεδο.
6. Παιδικός Σταθμός Κυπαρισσίας: Τα όργανα της παιδικής χαράς είναι επικίνδυνα-ακατάλληλα. Χρήζουν αντικατάστασης. Το κτήριο χρειάζεται συντήρηση. Υπάρχουν ηλεκτρολογικά προβλήματα, υγρασίες από την ταράτσα του κτηρίου, σκουριασμένα κάγκελα, επισκευή πλακόστρωσης γύρω από το κτήριο. Υπάρχει χρηματοδότηση 50.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για λειτουργία βρεφικού τμήματος (από 18 μηνών) που δεν έχει αξιοποιηθεί
7. 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας: Τα προβλήματα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας (υδρορροές, υγρασίες στον ηλεκτρολογικό πίνακα, αντικατάσταση θυρών και μπασκετών κ.ά.) σας τα γνωστοποίησε πρόσφατα και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
8. ΕΠΑΛ και Γυμνάσιο Κυπαρισσίας: Σοβαρά κτηριακά προβλήματα που ανέδειξαν και οι μαθητές με τις κινητοποιήσεις τους.
Κύριε δήμαρχε, με τα παραπάνω, που περιληπτικά σας εξέθεσα, γίνεται φανερό ότι η κατάσταση στη δημόσια παιδεία από τον παιδικό σταθμό μέχρι το γυμνάσιο-λύκειο είναι άκρως ανησυχητική. Είναι απαξιωτικό και προσβλητικό για τους φορολογούμενους γονείς να μην έχουν ένα όμορφο, υγιεινό και ασφαλές σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά τους, το μέλλον του τόπου μας. Χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα, να τα ιεραρχήσετε και να δώσετε άμεσες λύσεις σε όσα αφορούν τις δικές σας αρμοδιότητες. Να συνταχθούν οι αναγκαίες μελέτες και να αναζητήσετε τη χρηματοδότηση από όποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο. Να υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης στην κρατική ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ). Να ζητήσετε έκτακτη επιχορήγηση από την κυβέρνηση και να κάνετε με πλήρες ωράριο όλες τις καθαρίστριες που προσλήφθηκαν το Σεπτέμβρη. Να τα εντάξετε στο υπό κατάρτιση νέο τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό του δήμου.
Επιπλέον, λόγω της έκτακτης κατάστασης ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε καθαριότητα και σίτιση, ώστε να διασφαλίζονται οι όροι υγιεινής. Με ευθύνη της κυβέρνησης, να γίνονται περιοδικές εξετάσεις, με εφαρμογή των τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού. Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου παιδαγωγικού προσωπικού. Να προσληφθούν παιδίατροι και γιατροί εργασίας για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες».

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο