Ο Ντάνιελ Ντεφόου και η πανούκλα του 1665Ο Ντάνιελ Ντεφόου είναι γνωστός για το αριστούργημά του Ροβινσώνας Κρούσος, όμως αυτές τις μέρες παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένα άλλο πόνημά του: στο A Journal of the Plague Year (1722), ο συγγραφέας περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε στο Λονδίνο το 1665, όταν ξέσπασε η μεγάλη επιδημία πανούκλας.

Αν και ο Ντεφόου τότε ήταν μικρό παιδί, στο βιβλίο του συνδύασε τις προσωπικές του μνήμες με στοιχεία που άντλησε από έρευνες, με ιστορίες που είχε ακούσει από τον θείο του, αλλά και με τη φαντασία του, δημιουργώντας μία καθηλωτική περιγραφή των επιπτώσεων που προκάλεσε στην πρωτεύουσα της Αγγλίας η βουβωνική πανώλη. «Το πρόσωπο του Λονδίνου έχει πράγματι αλλάξει περίεργα… Η φωνή του θρήνου ακουγόταν όντως στους δρόμους», γράφει στην αρχή του βιβλίου του, ενώ αναφορικά με την προέλευση της επιδημίας σημειώνει: «Κάποιοι λένε ότι ήρθε από την Ιταλία… άλλοι από την Κρήτη, άλλοι από την Κύπρο. Δεν έχει σημασία από πού ήρθε».

Η καθηγήτρια Paula Backscheider, ειδική στο έργο του, κάνει έναν παραλληλισμό του Ντεφόου με αυτούς που προειδοποιούσαν πριν από την έξαρση του κορονοϊού ότι ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μία πανδημία. «Το βιβλίο του βγήκε το 1722, και λίγο νωρίτερα είχε ξεσπάσει μια τρομερή επιδημία στη Μασσαλία με τουλάχιστον 40.000 θανάτους. Ο Ντεφόου χρησιμοποιούσε τα μαθήματα της δεκαετίας του 1660 για να προειδοποιήσει τους συγχρόνους του».

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο