Ο Ντον ΝτεΛίλο και η εξάρτησή μας από την τεχνολογίαΟ Ντον ΝτεΛίλο ολοκλήρωσε τη συγγραφή του τελευταίου του βιβλίου, Η σιωπή, τον περασμένο Μάρτιο, την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού άρχιζε να εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον πλανήτη. Και μπορεί το θέμα του να μην έχει να κάνει με την πανδημία, αλλά καταπιάνεται με μία άλλου τύπου «καταστροφή»: τι θα συνέβαινε αν ξαφνικά έσβηναν όλες οι οθόνες, έπεφταν όλα τα δίκτυα, εξουδετερωνόταν κάθε τεχνολογία; Πώς θα αντιδρούσαμε σε ένα «τεχνολογικό μπλακ άουτ»;

Κατά πολλούς κριτικούς, πρόκειται για μία δυσοίωνη, όσο και σαρκαστική απεικόνιση του πόσο εξαρτημένοι είμαστε από την τεχνολογία: τα τηλέφωνά μας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την τηλεόραση. Και είναι μάλλον ταιριαστό στοιχείο το ότι αυτή η αφήγηση προέρχεται από έναν συγγραφέα που ακόμη γράφει τα βιβλία του σε μια παλιά γραφομηχανή. «Χρησιμοποιώ μια παλιά, μεταχειρισμένη Olympia που αγόρασα το 1975. Αυτό που απολαμβάνω σε αυτήν είναι ότι έχει μια μεγάλη γραμματοσειρά, που μου επιτρέπει να βλέπω καθαρά τις λέξεις στη σελίδα, κι έτσι να βρίσκω μία οπτική σύνδεση ανάμεσα στα γράμματα σε μια λέξη, και στις λέξεις σε μία πρόταση», δήλωσε ο Αμερικανός συγγραφέας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

Παρότι το μυθιστόρημα Η σιωπή δεν είναι πολυσέλιδο, η συγγραφή του δεν ήταν απλή υπόθεση. «Υπήρχαν πολλοί αντιπερισπασμοί. Αλλά είμαι επίσης και πολύ πιο αργός πια. Δεν είμαι γηραιότερος και σοφότερος. Είμαι απλά γηραιότερος και πιο αργός», σχολίασε. Ερωτηθείς αν, στα 83 του χρόνια, έχει ακόμα την ίδια διάθεση να γράψει, απάντησε: «Αναρωτιέμαι κι εγώ, στα 83 μου, τι μπορεί να ακολουθεί, και δεν έχω απάντηση. Για την ώρα, συζητώ με μεταφραστές και άλλους γι’ αυτό το βιβλίο. Όταν αυτά τελειώσουν και θα έχω, θεωρητικά, πιο καθαρό μυαλό, θα δούμε αν συμβαίνει τίποτα άλλο εκεί πάνω. Αλλά ναι, με τη Σιωπή είχα την ίδια επιθυμία να πατάω τα πλήκτρα, να κοιτάζω τις λέξεις, να συνεχίσω όσο κι αν μου πάρει».

Σημειωτέον ότι η Σιωπή κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση της Ζωής Μπέλλα-Αρμάου.

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο