Ο περίπατος δίπλα στη θάλασσα ενισχύει την ευεξία – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Νέα έρευνα, ανακάλυψε ότι το να βρίσκεται κάποιος κοντά σε περιοχές με νερό θα μπορούσε να συμβάλλει στην βελτίωση της διάθεσης και της ευεξίας του.

Η μικρής κλίμακας έρευνα του Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), εστίασε σε 59 ενηλίκους για να διαπιστώσει πως οι μπλε χώροι-που κυρίως περιέχουν νερό- όπως παραλίες, ποτάμια, λίμνες ή πηγές, θα μπορούσαν να βελτιώνουν την ευεξία.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να περπατήσουν για 20 λεπτά σε μπλε χώρο, που στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν κατά μήκος παραλίας στη Βαρκελώνη, 4 ημέρες σε μια εβδομάδα.

Σε δεύτερο σενάριο, τους ζητήθηκε να περπατήσουν για 20 λεπτά στους δρόμους της πόλης, 4 ημέρες άλλης εβδομάδας και την τρίτη εβδομάδα τους ζητήθηκε να χαλαρώσουν στο σπίτι.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε δραστηριότητα, μετρήθηκαν η πίεση και οι παλμοί των συμμετεχόντων, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να αξιολογηθεί η ευεξία και διάθεσή τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Environmental Research, και έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά βελτιωμένα επίπεδα ευεξίας και διάθεσης αμέσως μετά τον περίπατο στο μπλε χώρο, σε σύγκριση με τον περίπατο στην πόλη ή την ξεκούραση στο σπίτι.

Όταν οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν υπήρχαν οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ του περιπάτου στην πόλη και αυτού δίπλα στο νερό.

Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο σχεδιασμό της έρευνας και ότι οι μπλε χώροι φαίνεται πως συνδέονται με οφέλη στην ψυχική υγεία.

Η νέα έρευνα δίνει περαιτέρω ενδείξεις ότι και οι μπλε χώροι –εκτός από τους πράσινους- ενισχύουν την υγεία και την ευεξία.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 55% του παγκοσμίου πληθυσμού ζει τώρα σε πόλεις.

Πηγές: Environmental Research,

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο