Ο Χαρίτσης για επιστρεπτέα ενίσχυση των αγροτών

[ad_1]

“Χωρίς επιστρεπτέα ενίσχυση η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών” επισημαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, την οποία συνυπέγραψε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη και της αναπληρώτριας τομεάρχη Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, ζητείται να ενταχθούν και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στο πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, από το οποίο αδικαιολόγητα έχουν αποκλειστεί.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι “μετά τον πολύ πρόσφατο αποκλεισμό των πολλών κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών από την κορονοενίσχυση, ήρθε για όλους τους μικρούς αγρότες της χώρας μας, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία και που ανήκουν στην κατηγορία των αγροτών ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, η στέρηση της ανάσας ρευστότητας από την επιστρεπτέα ενίσχυση. Πρόκειται για ένα ακόμη προκλητικότατο αποκλεισμό, λες και για τους μικρούς επαγγελματίες αγρότες της χώρας μας δεν τρέχουν τα έξοδα των καλλιεργητικών αναγκών, ενώ ταυτόχρονα πλήττονται σκληρά από την πανδημία και το 2o lockdown”.
Για τον κίνδυνο βιωσιμότητας των αποκλεισμένων αγροτών επισημαίνεται πως “όταν λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ αποκλείει τους αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, παρόλο που είναι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα από το πρόγραμμα για να καλύψουν τα έξοδα των καλλιεργητικών τους αναγκών, στην ουσία τους καθιστά ακόμα πιο ευάλωτους στις επιπτώσεις της πανδημίας και θέτει σε σοβαρότερο ακόμα κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους”.
Επικρίνοντας την κυβέρνηση παρατηρούν ότι “για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει στις εθνικές της πολιτικές επιλογές και στις δράσεις που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας τον νόμο του ισχυρού. Με αυτά τα πολλαπλά δείγματα ταξικής πολιτικής, η πλειοψηφία των αγροτών θα πρέπει να ανησυχεί πάρα πολύ και για τα κρίσιμα θέματα της νέας ΚΑΠ που την αφορούν και τους χειρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ στη διαπραγμάτευση”.[ad_2]

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο