Ο SARS-CoV-2 επιτίθεται και στα εγκεφαλικά κύτταρα – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Αμερικανοί γιατροί βρήκαν SARS-CoV-2 στον εγκέφαλο 3 ασθενών που είχαν πεθάνει από COVID – 19. Tα πειράματά τους στο “BioRXiv” δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να επιτεθεί στα οργανοειδή του εγκεφάλου και να προκαλέσει θανατηφόρα εγκεφαλοπάθεια σε ποντίκια.

Είναι γνωστό ότι μια λοίμωξη με SARS-CoV-2 συχνά δεν περιορίζεται στους πνεύμονες. Οι ιοί έχουν επίσης ανιχνευθεί στα αιμοφόρα αγγεία και σε πολλά όργανα. Τα πειράματα που διεξήχθησαν από μια ομάδα με επικεφαλής την Akiko Iwasaki της Ιατρικής Σχολής του Yale στο New Haven/Connecticut υποδεικνύουν ότι τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο αποτελούν επίσης στόχους επίθεσης.

Τα πρώτα στοιχεία βρέθηκαν σε οργανοειδή. Αυτές είναι τρισδιάστατες καλλιέργειες κυττάρων που γίνονται από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα για τη μελέτη ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου στο εργαστήριο.

Οι ιοί κατάφεραν να μολύνουν τα νευρικά κύτταρα, με τους φλοιώδεις νευρώνες να προτιμούνται. Παραδόξως, η μόλυνση δεν οδήγησε στο θάνατο των νευρώνων. Στη γύρω περιοχή, από την άλλη πλευρά, υπήρξε θάνατος κυττάρων. Ο Iwasaki υποψιάζεται ότι η αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου στα μολυσμένα κύτταρα έχει οδηγήσει σε υποπροσφορά στα γειτονικά κύτταρα.

Οι ερευνητές μπόρεσαν  να αποδείξουν ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου σχηματίζουν τον υποδοχέα ACE2 στην επιφάνειά τους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη μόλυνση. Στην ηλεκτρο-μικροσκόπηση, οι ερευνητές παρατήρησαν πώς τα σωματίδια του ιού εκσφενδονίστηκαν από το ενδοπλασματικό δικτυωτό. Η μόλυνση των οργανοειδών εμποδίστηκαε από τα αντισώματα κατά του ACE2 και από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ασθενούς με COVID-19.

Σε ένα άλλο πείραμα, τα ποντίκια μολύνθηκαν με SARS-CoV-2. Και στην περίπτωση αυτή μολύνθηκε ο εγκέφαλος των ζώων. Σε ζώα που σχημάτισαν τον υποδοχέα μόνο στον εγκέφαλο, προέκυψε σοβαρή ασθένεια με απώλεια βάρους και  θάνατο των ζώων. Όταν οι υποδοχείς ήταν παρόντες μόνο στους πνεύμονες, τα ζώα αρρώσταιναν ελαφρά χωρίς απώλεια βάρους.

Τέλος, οι ερευνητές μπόρεσαν  να εξετάσουν δείγματα ιστών από τους εγκεφάλους 3 ανθρώπων που είχαν πεθάνει από COVID-19. Με ένα αντίσωμα κατά της πρωτεΐνης – ακίδας, οι ιοί ανιχνεύθηκαν ανοσοϊστοχημικά στον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περιορίζονταν στον φλοιό. Τα βασικά γάγγλια δεν επηρεάστηκαν.

Σε έναν ασθενή που δεν ανέκτησε τις αισθήσεις του μετά την καταστολή και πιθανότατα πέθανε από εγκεφαλοπάθεια, οι ιοί μπόρεσαν να ανιχνευθούν στις παρυφές των πολυάριθμων εμφραγμάτων. Ο ασθενής είχε αντισώματα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, αλλά σε αντίθεση με λοιμώξεις με άλλους νευροτροπικούς ιούς όπως ο Zika, η λύσσα ή ο έρπης, δεν βρέθηκαν ενδείξεις φλεγμονής στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πιθανή μόλυνση του εγκεφάλου από το SARS-CoV-2, αν και δεν είναι σαφές πώς οι ιοί φτάνουν εκεί. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στην συστηματική εξάπλωση μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, ο iwasaki πιθανολογεί ότι ότι οι ιοί μεταφέρονται από το ρινικό βλεννογόνο στον εγκέφαλο μέσω των οσφρητικών νεύρων.

Πηγές: “BioRXiv”

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Κικίλιας: Προς οριζόντια μέτρα για τον κορωνοϊό σε Δήμους της Αττικής

“Διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας…. Περισσότερα »

Αντισώματα κατά του κορωνοϊού σε Έλληνες δότες πλάσματοςΑντισώματα κατά του κορωνοϊού σε Έλληνες δότες πλάσματος

Πότε ξεκινά η υποχώρησή τους στον οργανισμό και ποιος είναι ο ρόλος των “βοηθητικών” Β – λεμφοκυττάρων…. Περισσότερα »

Οδηγίες ΙΣΑ για προστασία από κορωνοϊό στο σχολείοΟδηγίες ΙΣΑ για προστασία από κορωνοϊό στο σχολείο

Tο φυλλάδιο που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας απευθύνεται σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς…. Περισσότερα »

Η λευχαιµία στα παιδιά σήµεραΗ λευχαιµία στα παιδιά σήµερα

Τα παιδιά που πάσχουν από λευχαιµία πρέπει να αντιµετωπίζονται από εξειδικευµένη θεραπευτική οµάδα…. Περισσότερα »

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo – Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι, πλέον δεν … Δείτε το video

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο