Πέτσας: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στις γιορτές – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις

Πέτσας: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στις γιορτές - Επιστήμη & Ζωή - Ειδήσεις

[ad_1]

“Δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι “δεν μπορούμε, κατ’ επέκταση, να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε”.

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν και των εισηγήσεων των ειδικών, όπως έκανε γνωστό, αποφασίστηκε:

Πρώτο: Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

Δεύτερο: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τρίτο: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Τέταρτο: Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Πέμπτο: Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Ζημιά

Ο Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι προκαλείται τεράστια ζημιά, αλλά έπρεπε να παρθούν οι αποφάσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Εξήγησε ότι το click away αφορά σε διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από το κατάστημα σε ανοικτό χώρο. Σε ότι αφορά τα βιβλιοπωλεία είπε ότι θα λειτουργήσουν μόνο όσα πουλούν μόνο βιβλία, συνολικά 1.784 καταστήματα. Συμπλήρωσε ότι θα λειτουργήσουν και τα ΚΤΕΟ.

Ο υπουργός εξήγησε ότι οι εταιρείες που θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away θα θεωρούνται κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά τη στήριξη του κράτους. Ξεκαθάρισε ότι αν δεν τηρηθούν οι κανόνες και υπάρξει καταστρατήγηση τους θα αποσυρθεί η συγκεκριμένη λειτουργία. 

Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία είτε μέσω e-shop ή με τηλεφωνική παραγγελία και πληρωμή μέσω POS έξω από το κατάστημα με ασύρματη συσκευή. Ο πελάτης για να μετακινηθεί προς το κατάστημα θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή SMS από την επιχείρηση που θα περιέχει επωνυμία επιχείρησης, ΑΦΜ, επωνυμία πελάτη και ακριβή ώρα παραλαβής της παραγγελίας. Μόνο ένας θα επιτρέπεται να πηγαίνει να παραλάβει το προϊόν. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και όχι σε ομάδα ανθρώπων. 

Ο Αδ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι τα καταστήματα τηρούσαν τα μέτρα προστασίας. Πρέπει όμως να αποφευχθεί η μεγάλη κινητικότητα στους δρόμους και ο συνωστισμός έξω από τα καταστήματα.  Εξω από τα καταστήματα θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα με απόσταση δυο μέτρων ο ένας από τον άλλο.

Επιχείρηση που θα βρεθεί να έχει πελάτη σε κατάστημα θα έχει πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά) και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη λειτουργία του λιανεμπορίου παρουσιάζονται παρακάτω αναλυτικά, στο συνημμένο αρχείο.

Επιπλέον Πληροφορίες

Πηγές: Euro2day

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων[ad_2]

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις