Παράταση μέτρων για Αττική – Λέσβο και επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές


Διατήρηση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική και στις υπόλοιπες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές αλλά και άρση των ειδικών μέτρων για Πάρο και Αντίπαρο από τα ξημερώματα της ερχόμενης Τρίτης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι ο ιός «μπορεί να ανατρέψει την εικόνα της πανδημίας από τη μία ημέρα στην άλλη». Στη σημερινή ενημέρωση στο υπ. Υγείας συμμετείχε η Νίκη Κεραμέως απαντώντας σε κρίσιμες ερωτήσεις, ενώ για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων έδωσε οδηγίες η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τονίζοντας ότι η κατάσταση επαναξιολογείται κάθε τριήμερο, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων  που ισχύουν στην Αττική, στην Κρήτη, στην Αν. Μακεδονία, τη Λάρισα, την Κέρκυρα, την Καρδίτσα, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και την Κω.

Επίσης παρατείνονται:

Τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για Λέσβο, Ζάκυνθο, Μύκονο, Χαλκιδική, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης.

Σε ισχύ είναι και το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. «Καλούμαστε να στεγανοποιήσουμε κάθε εστία και απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους να τηρήσουν ευλαβικά -πιστά τα μέτρα, καθώς είναι τριψήφιοςο αριθμός κρουσμάτων με πολλαπλές μολύνσεις από μια επαφή και διασπορά διάσπαρτη, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Από την Τρίτη για Πάρο και Αντίπαρο παύει να ισχύει το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από τις 14 Σεπτεμβρίου και ισχύει ό,τι ισχύει για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. «Οι κάτοικοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και βγαίνουν νικητές», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ομάδα διαχείρισης για τα σχολεία

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

«Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ προκαλεί ανησυχία», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Αναφέρθηκε επίσης στο εμβόλιο της Οξφόρδης και τις παρενέργειες που έχουν καταγραφεί.

  • Η κυρία Κεραμέως ανακοίνωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας. Η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας, πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου.

  • Πώς θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία

Εν αναμονή του αποτελέσματος για το τεστ Covid-19, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του», τονισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας επίσης για διαχείριση ύποπτου κρούσματος στο σχολείο.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο