Περισσότερα προβιοτικά για βελτίωση της κατάθλιψης – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Νέα βρετανική έρευνα, ανακάλυψε ότι η υιοθέτηση διατροφής που περιλαμβάνει προβιοτικά ή συνδυασμό προβιοτικών και πρεβιοτικών μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους.

Βρετανοί ερευνητές επισκόπησαν 7 έρευνες που μελέτησαν την επίδραση της διατροφής που περιείχε πρεβιοτικά και προβιοτικά σε αυτές τις παθήσεις ψυχικής υγείας.

Όλες είχαν ερευνήσει τουλάχιστον ένα στέλεχος πρεβιοτικών ή προβιοτικών, ενώ 4 εστίασαν σε συνδυασμούς πολλών στελεχών.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο BMJ Nutrition Prevention & Health, έδειξαν ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ πρεβιοτικών μόνο και βελτίωσης της κατάθλιψης ή του άγχους.

Ωστόσο, καθεμία από τις έρευνες έδειξε σημαντική μείωση ή βελτίωση σε βιοχημικές μετρήσεις κατάθλιψης και /ή άγχους  όταν κάποιος ακολουθούσε διατροφή με προβιοτικά ή προβιοτικά και πρεβιοτικά, έναντι μη αγωγής ή λήψης placebo.

Ανακάλυψαν επίσης ότι από τα 12 στελέχη, 11 φάνηκαν αποτελεσματικά.

Καθώς ασθενείς με κατάθλιψη και άγχος συχνά έχουν ορισμένες παθήσεις όπως ευερέθιστο έντερο, οι ερευνητές προσθέτουν ότι θα μπορούσαν πιθανόν να έχουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη από τη λήψη πρεβιοτικών ή προβιοτικών, καθώς έχει φανεί πως είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις παθήσεις.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η επισκόπηση έχει μερικούς περιορισμούς, καθώς οι περισσότερες από τις έρευνες εστίασαν σε μικρό δείγμα.

 

Πηγές: BMJ Nutrition Prevention & Health,

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο