Πιο μοιραίο το εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με Covid-19 – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Η νόσος COVID-19 δεν αύξησε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά όταν συμβεί ένα, είναι πιο πιθανό να είναι μοιραίο, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με ερευνητές, λιγότερο από το 1% ασθενών που νοσηλεύτηκαν με  COVID-19 είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωπο με COVID-19 που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζουν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με ανθρώπους με εγκεφαλικό επεισόδιο που δεν έχουν λοίμωξη  COVID-19.

Ο  Dr. Shadi Yaghi, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι συχνό αλλά είναι σημαντική επιπλοκή, δεδομένου ότι αυτά τα εγκεφαλικά είναι πιο σοβαρά όταν συγκριθούν με αυτά ασθενών που ήταν αρνητικοί στον κορωνοιο. Οι ερευνητές εντόπισαν 32 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο  σε 3.500 ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν για την COVID-19 σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης μεταξύ 15ης Μαρτίου και 19ης Απριλίου.

Συνέκριναν αυτούς τους ασθενείς με ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς τον ιο. Ανακάλυψαν ότι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και  COVID-19 είχαν πιο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν τον κορωνοιό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσοστό 63% πέθανε σε σύγκριση με 9% όσων δεν είχαν κορωνοιό και 5% όσων είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την πανδημία.

Tα ευρήματα ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η  COVID-19 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Dr. Jennifer Frontera, δήλωσε ότι τα ευρήματα δίνουν ενδείξεις ότι ευρεία θρόμβωση μπορεί ενδεχομένως να είναι παράγοντας που οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με COVID-19.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Stroke.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο