Πραγματική αλλαγή ζητά η Μπερναρντίν Εβαρίστο από την εκδοτική βιομηχανίαΤην ανάγκη για πραγματική αλλαγή στην εκδοτική βιομηχανία υπογράμμισε σε ομιλία της στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης η βραβευμένη με Booker συγγραφέας Μπερναρντίν Εβαρίστο, καλώντας τους εκδότες να κάνουν αυτό που, κατά την ίδια, ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν: «να αλλάξουν ριζικά το δημογραφικό προφίλ των συνεργατών τους και να εκδώσουν μια υγιή, ανοιχτή σε όλους, πολυσυλλεκτική, ενδιαφέρουσα σειρά καλών βιβλίων από μία ποικιλία κοινοτήτων και για κάθε είδος αναγνώστη».

Αναπτύσσοντας τη σκέψη της, η συγγραφέας επισήμανε: «Οι αναγνώστες/-ριες δε θέλουν απλώς να διαβάσουν για τον εαυτό τους και υπάρχει μια χειραγώγηση στις κυρίαρχες απόψεις ότι δεν υπάρχει ζήτηση για βιβλία από μη λευκούς συγγραφείς. Όταν το πειραματικό, ριζοσπαστικό μου μυθιστόρημα για τις μαύρες Βρετανίδες γυναίκες, Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο, μπορεί να προσεγγίσει τις μαζικές αγορές, αρχικά ωθούμενο από το βραβείο Booker αλλά πιο πρόσφατα από στόμα σε στόμα, αυτό μας λέει ότι όλα τα είδη λογοτεχνίας και οι φωνές μπορούν να είναι εμπορικά βιώσιμα. Χρειαζόμαστε κάθε είδος συγγραφέα, που να γράφει κάθε είδος βιβλίο, κάθε κατηγορίας: τρόμου, αστυνομικά, θρίλερ, ρομαντικά, φαντασίας, μαγειρικής, αυτοβιογραφίες, κοινωνική ιστορία και ούτω καθεξής». Όπως εξήγησε, «το επιχείρημά μου είναι ότι μας εμπλουτίζει ως ανθρώπινα όντα να διαβάζουμε μία τόσο πολυσυλλεκτική γκάμα ιστοριών – και μην ξεχνάτε τους μαύρους συγγραφείς, υπάρχουν αρκετοί από μας που κάνουν πραγματικά ενδιαφέρουσα δουλειά».

Σημειωτέον ότι το μυθιστόρημα Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο της Εβαρίστο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση της Ρένας Χατχούτ.

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο