Προς παράταση οι «προσωρινές» μειώσεις του σε εστίαση και εισιτήρια – News.gr


Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Στο πακέτο της Θεσσαλονίκης που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός το Σάββατο, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να εντάξει εκτός από τις μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορές και προσωρινά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να πάρουν παράταση «ζωής» έκτακτα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας όταν ξέσπασε η πανδημία.  Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες οι παρατάσεις στους «προσωρινά» μειωμένους φόρους και οι νέες αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα είναι μερικά από τα συστατικά του πακέτου ελαφρύνσεων της ΔΕΘ.

Το οικονομικό επιτελείο έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο για να παραταθεί:

– Η μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις μεταφορές προσώπων από το 24% στο 13% που ισχύει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020. Αυτό που εξετάζεται είναι το μέτρο να παραταθεί αρχικά έως το τέλος του τρέχοντος έτους με προοπτική νέας παράτασης έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η μείωση το ΦΠΑ στο 13% από 24% καλύπτει,  εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία,  αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

– Η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα υπόλοιπα ροφήματα της εστίασης από το 24% στο 13% έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020. Αυτό που εξετάζεται είναι το μέτρο να παραταθεί αρχικά έως το τέλος του τρέχοντος έτους με προοπτική νέας παράτασης έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021

– Η εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ 13% στο 90% του κόστους του τουριστικού πακέτου έναντι 80% που ίσχυε πριν. Η συγκεκριμένη παρέμβαση μελετάται να παραταθεί και για την επόμενη τουριστική σαιζόν

– Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%  στα εισιτήρια στους κινηματογράφους μέρο που ισχύει έως το τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα, εξετάζεται η θέσπιση νέας αναβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού. Σημειώνεται ότι οι πληρωμές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που συσσωρεύτηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στο lockdown οι οποίες  άρχιζαν να λήγουν από τα τέλη Αυγούστου έχουν πλέον ανασταλεί έως τις 30 Απριλίου 2021.

Σχετικά Tags

κοροναϊός ΦΠΑ Επιχειρήσεις Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΕΘ

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο