Πρόστιμα σε τρία πυρηνελαιουργεία της ΜεσσηνίαςΤα συνήθη πρόστιμα της χρονιάς σε 3 πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας, για ρύπανση του περιβάλλοντος, επέβαλε με αποφάσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το συνολικό ύψος των προστίμων είναι 15.000 ευρώ, 5.000 ευρώ στο κάθε πυρηνελαιουργείο και οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε αυτοψίες του ΚΕΠΠΕ Μεσσηνίας στις 10, 11 και 13 Φεβρουαρίου.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στις εταιρείες “Οιχαλία ΕΠΕ” και “Οικοενέργεια ΑΕ” για πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και “Πυρήνας Α.Ε.” για πυρηνελαιουργείο στη Σπερχογεία.

Στις αποφάσεις σημειώνεται ότι επιβλήθηκαν, “διότι κατά τον επιτόπιο έλεγχο και τις διενεργηθείσες μετρήσεις αερίων εκπομπών στα καμιναέρια του πυρηνελαιουργείου διαπιστώθηκε υπέρβαση των ορίων εκπομπής σωματιδιακών ρύπων (ολικά αιωρούμενα στερεά σωματίδια – σκόνη), όπως αυτά μετρήθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9096 από τη διαπιστευμένη κατά ΕΣΥΔ εταιρεία «Εστία Σύμβουλοι και Μηχανικοί ΑΕ”, ανάδοχο σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την παροχή υπηρεσιών διενέργειας μετρήσεων εκπομπών αερίων ρύπων στα καμιναέρια των πυρηνελαιουργείων της Π.Ε. Μεσσηνίας. Το παραπάνω συνιστά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, γεγονός που συνιστά και ρύπανση του περιβάλλοντος (υπέρβαση οριακών τιμών)”.

Ακόμα, επισημαίνεται ότι σε καθεμία υπόθεση ο φάκελος διαβιβάζεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπως προβλέπει ο νόμος. Η προσφυγή κατά της απόφασης όσον αφορά τη νομιμότητα της έκδοσής της απευθύνεται στο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου εντός 15 ημερών και κατά της απόφασης χωρεί προσφυγή στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια εντός 60 ημερών.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο