Πυρκαγιά Μεταμόρφωση: Το βοριαδάκι «έσωσε» το Λεκανοπέδιο


Φαίνεται πως το βοριαδάκι που πνέει το τελυταίο τριήμερο στην Αττική αποδείχθηκε σωτήριο για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, όσον αφορά στην παραμονή των επικίνδυνων τοξιών αερίων που εκλύχθηκαν στην ατμόσφαιρα το περασμένο Σάββατο, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στη Μεταμόρφωση.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας οι μετρήσεις κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας , απόπ τον πλησιέστερο σταθμό που βρίσκεται στη Λυκόβρυση, έδειξαν ότι στις 15 του μήνα  παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση για δύο ώρες, στις 09:00 & 10:00 το πρωί, στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 & ΑΣ2,5.

   Οι μέγιστες τιμές ωστόσο που μετρήθηκαν (80 μg/m3, & 50 μg/m3 αντίστοιχα) διήρκεσαν λίγο, λόγω της διάχυσης που προκλήθηκε με την ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.

   Περαιτέρω στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας θα συλλεχθούν σε συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα αρμόδια ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

 Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ο αρμόδιος υφυπουργός για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς και ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, παρακολουθούν στενά το θέμα της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση από την πρώτη στιγμή, όπως υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ.

   Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο, την Κυριακή 16-08-2020, κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδος μετέβη στο σημείο.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ενημερώθηκαν από τον Περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη σοβαρότητα της πυρκαγιάς.

Ωστόσο, δεν τους επετράπη η είσοδος στο εσωτερικό της δραστηριότητας, αλλά ούτε και εντός του αύλειου χώρου για λόγους ασφαλείας.

   Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αμέσως, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, Επιθεωρητές του Συντονιστικού Γραφείου Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ θα διενεργήσουν αυτοψία μαζί με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδας στον χώρο, για την διαπίστωση της περιβαλλοντικής ζημιάς και την υπαγωγή της δραστηριότητας στο καθεστώς της περιβαλλοντικής ευθύνης.

   Επίσης, θα ενημερωθεί και η Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΠΕΑΠΖ) Β.Α. Αττικής.

     Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο Μεταμόρφωσης, Στράτο Σαραούδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο