Πώς σχετίζεται ο «Πόλεμος των κόσμων» του Χ. Τζ. Γουέλς με την Τασμανία;Ο Πόλεμος των κόσμων του Χ. Τζ. Γουέλς θεωρείται το πρώτο μεγάλο μυθιστόρημα με θέμα μια εισβολή εξωγήινων στη Γη. Αυτό που είναι πολύ λιγότερο γνωστό, ωστόσο, είναι ότι η ιδέα για το έργο αυτό προήλθε από ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στο νησί της Τασμανίας, νότια της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο βιογράφος του Χ. Τζ. Γουέλς, Μάικλ Φουτ, στο βιβλίο του H.G.: The History of Mr Wells (1995), η ιδέα για το μυθιστόρημα ξεκίνησε από μια συζήτηση του συγγραφέα με τον αδελφό του, Φρανκ: Πώς θα έμοιαζε μία εισβολή από εξωγήινους; Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν μία τρομακτική καταστροφή, όπως η καταστροφή που βίωσαν οι ιθαγενείς της Τασμανίας όταν το νησί τους δέχτηκε εισβολή από τους Βρετανούς κατακτητές.

H επιρροή αυτή είναι εμφανής στην εισαγωγή του Πολέμου των κόσμων, όπου ο Γουέλς παρατηρεί ότι οι άνθρωποι για τους εξωγήινους «πρέπει να είναι τουλάχιστον το ίδιο εξωγήινοι και υποδεέστεροι, όπως οι μαϊμούδες και οι λεμούριοι για μας» και συνεχίζει: «Και προτού τους κρίνουμε τόσο αυστηρά, πρέπει να θυμηθούμε πόσο ανελέητη και απόλυτη καταστροφή έχει προκαλέσει το ίδιο μας το είδος, όχι μόνο στα ζώα, όπως οι εξαφανισμένοι βίσωνες και τα ντόντο, αλλά στις ίδιες τις κατώτερες φυλές του. Οι Τασμανοί, παρά την ανθρώπινη μορφή τους, σβήστηκαν εξ ολοκλήρου από προσώπου γης σε έναν πόλεμο εξόντωσης που διεξήχθη από Ευρωπαίους μετανάστες, σε διάστημα πενήντα ετών. Είμαστε πράγματι απόστολοι του ελέους, για να διαμαρτυρηθούμε αν οι Αρειανοί πολεμούν με το ίδιο πνεύμα;»

Σημειωτέον ότι η τελευταία έκδοση του κλασικού αυτού έργου στη χώρα μας έγινε το 2019 από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου.

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο