Π.Ο.Υ στην ΕΡΤ: Άνοιγμα των σχολείων με τήρηση των αυστηρών κριτηρίων-Τα παιδιά φέρουν το ίδιο ιικό φορτίο με τους ενήλικες


Δυο νέες μελέτες, η πρώτη που αφορά την σχέση ηλικίας και μεταδοτικότητας και μια δεύτερη που διερευνά το ιικό φορτίο ανάλογα με την ηλικία έχει προκαλέσει συζητήσεις στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα όσον αφορά και τον ρόλο των παιδιών στην μετάδοση του κορονοϊού και την ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Έτσι σε νεότερη κινεζική μελέτη στην Γουχάν και την Σαγκάη, όπου αναλύθηκαν η σχέση των επαφών διαφόρων ηλικιών με την μετάδοση του κορονοϊού σε δείγμα 2400 ατόμων, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι παρόλο που το προληπτικό κλείσιμο σχολείου δεν μπορεί να διακόψει τη μετάδοση από μόνο του, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων κατά 40%-60% και να καθυστερήσει την επιδημία αυξάνοντας την ικανότητα αντίδρασης των νοσοκομείων.

Παράλληλα έρευνα του γερμανικού ιολογικού Ινστιτούτου «Σαριτέ»  που ανέλυσε την πιθανή διακύμανση των ιικών φορτίων σε ασθενείς όλων των ηλικιών εντόπισε ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ ενηλίκων και παιδιών.

Μάλιστα τα δεδομένα δείχνουν ότι τα ιικά φορτία στους πολύ νέους δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτά των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, συμπεραίνει, η έρευνα ένα απεριόριστο άνοιγμα των σχολείων και νηπιαγωγείων στην παρούσα κατάσταση πρέπει να γίνει με απόλυτη προσοχή καθώς τα παιδιά μπορεί να είναι τόσο μολυσματικά όσο οι ενήλικες.

Υπενθυμίζεται πως μόλις μια εβδομάδα αφότου το ένα τρίτο των Γάλλων μαθητών επέστρεψαν στο σχολείο καταγράφηκαν περίπου 70 νέα κρούσματα κορονοϊού που συνδέονται με σχολεία, επτά εκ των οποίων έκλεισαν ήδη για προληπτικούς λόγους στην Βόρεια Γαλλία.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για τις νεότερες αυτές μελέτες η επικεφαλής επιδημιολόγος του Π.Ο.Υ Μαρία βαν Κερκόβε επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά φέρουν το ίδιο ιικό φορτίο με τους ενήλικες, προσβάλλονται λιγότερο από τον κορονοϊό σε ποσοστό 3%-5% και κυρίως από ενήλικες στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον, ενώ διερευνάται η έκταση της μεταδοτικότητας τους. Παράλληλα υπογράμμισε ότι σύμφωνα με νέες μελέτες τα κρούσματα με μέτρια συμπτώματα συνεχίζουν να είναι μεταδοτικά έως εννέα μέρες και τα βαρύτερα πολλές  ημέρες περισσότερες. Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι οι περιοχές που θα προχωρήσουν  στην επαναλειτουργία τους θα πρέπει να έχουν διασφαλίσει, όπως άλλωστε προβλέπεται  και στην τουριστική βιομηχανία, τα απαραίτητα μέτρα αποστασιοποίησης,   τον έλεγχο της μετάδοσης αλλά και την ικανότητα, εντοπισμού, περίθαλψης και ιχνηλάτησης των πιθανών νέων κρουσμάτων

 

Ανταπόκριση : Κώστας Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο