Ραντεβού στο διαδίκτυο για Στίβεν Κινγκ και Τζον ΓκρίσαμΜία διαδικτυακή συζήτηση για καλό σκοπό είχαν την Τετάρτη 29 Απριλίου οι διάσημοι συγγραφείς Στίβεν Κινγκ και Τζον Γκρίσαμ, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για βιβλιοπώλες που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, από τη συζήτηση αναδείχτηκε η διαφορετική προσέγγιση των δύο συγγραφέων ως προς το πλάνο που ακολουθούν όταν γράφουν. Ο Τζον Γκρίσαμ δήλωσε ότι πάντα πριν ξεκινήσει ένα βιβλίο ξέρει ακριβώς ποια θα είναι η πλοκή του έως το τέλος, καθώς ανησυχεί πως, αν δεν το κάνει, τότε μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο όπου θα κολλήσει και δεν θα μπορεί να συνεχίσει. «Ένας από τους κανόνες μου είναι: Μη γράφεις την πρώτη σκηνή αν δεν ξέρεις την τελευταία», ανέφερε.

Από την άλλη, η προσέγγιση του Κινγκ είναι πιο χαλαρή: «Συνήθως έχω μια ιδέα τού τι θα ήθελα να γράψω. Έχω φανταστεί μια κατάσταση. Οι χαρακτήρες εμφανίζονται ένας ένας στο προσκήνιο και υπάρχουν συγκεκριμένα περιστατικά που αισθάνομαι ότι πρέπει να γράψω, οπότε κατευθύνομαι προς αυτά και τα πιάνω με τη σειρά, το ένα μετά το άλλο. Πολλές φορές έχω μια ιδέα για το πώς θα τελειώσει το βιβλίο, αλλά σπάνια βγαίνει έτσι όπως νόμιζα ότι θα έβγαινε. Νομίζω ότι, πολλές φορές, κάποιες από τις ανατροπές έχουν εκπλήξει τους αναγνώστες, επειδή ούτε κι εγώ ήξερα ότι θα γίνουν».

Πάντως, και οι δύο συμφώνησαν ότι γράφουν περίπου 1.000 λέξεις τη μέρα, αν και ο Κινγκ σχολίασε ότι παλιότερα έγραφε τις διπλάσιες. «1.000 λέξεις τη μέρα είναι πολύ καλά», ανέφερε ο Γκρίσαμ. «Αυτό σημαίνει τρεις ή τέσσερις ώρες συγγραφής, γιατί μετά το μυαλό σου είναι πουρές και χρειάζεσαι διάλειμμα».

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο