Σεπτέμβριος 2020 – παγκόσμιος μήνας Alzheimer – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


H νόσος Alzheimer δεν προσβάλλει πλέον μόνο τους πολύ ηλικιωμένους αλλά και τις ηλικίες από 55 και μετά. Πολλές φορές γίνεται αναφορά για ανθρώπους αυτής της ηλικίας που χάνουν τον προσανατολισμό τους και δεν γνωρίζουν που βρίσκονται. Το διαπιστώνουμε αυτό καθημερινά με τον κατάλογο των εξαφανίσεων όπου συχνά καταγράφονται ηλικίες μεταξύ  60 – 70 ετών. Το γεγονός αυτό πρέπει να θέσει σε εγρήγορση την διεθνή ιατρική κοινότητα. Ήδη πάντως δοκιμάζονται σε διεθνείς μελέτες νέα φάρμακα κατά του Alzheimer και τα αποτελέσματά τους αναμένονται σύντομα. Τα ισχύοντα διαθέσιμα δεδομένα πάντως αποσαφηνίζουν την επικτρατούσα κατάσταση:

Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας με πιο συχνή τη νόσο Alzheimer. Στη χώρα µας ζουν περίπου 200.000 άνθρωποι με άνοια στους οποίους αντιστοιχούν 400.000 φροντιστές, αριθµοί που αναµένεται να αυξηθούν δραµατικά στο µέλλον.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στηρίζει για χρόνια έμπρακτα τα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, μέσω της λειτουργίας Κέντρων Ημέρας για άτομα με άνοια σε περιοχές της Αττικής και Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, και του προγράμματος «φροντίδα στο σπίτι για άτομα με άνοια». Επιπλέον, διοργανώνει δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών και εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών. Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών παρέχονται δωρεάν.

 Καμπάνια ευαισθητοποίησης 

 Λόγω της νόσου, μεγάλο μέρος των ατόμων με άνοια καταλήγουν να ζουν απομονωμένοι στο σπίτι, χωρίς να μπορούν πια να μετακινηθούν, με αποτέλεσμα η φροντίδα τους να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Η πανδημία του COVID-19 έκανε τα πράγματα χειρότερα για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, Σεπτέμβριος 2020, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει καμπάνια ευαισθητοποίησης, με στόχο την ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος Φροντίδα στο σπίτι για άτομα με άνοια, ζητώντας την υποστήριξη και συνδρομή όλων μας. 

Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 19832 (με τελική χρέωση μόνο 2,60 ευρώ από σταθερό και 2,48 ευρώ από κινητό).

Οι συνεισφορές θα βοηθήσουν να επεκταθεί το πρόγραμμα προκειμένου όλο και περισσότερα άτομα με άνοια, να λαμβάνουν ιατρική, νοσηλευτική και ψυχολογική φροντίδα με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Δωρεάν διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για φροντιστές ατόμων με άνοι

Η πανδημία αλλάζει τη μεθοδολογία των δράσεων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, χωρίς όμως να την εμποδίζει να είναι πάντα σε επαφή με τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους.  Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, το Σάββατο, 26 Σεπτεµβρίου 2020, 18.00-21.00, διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για φροντιστές ατόμων με άνοια. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:

  • Άνοια και νόσος Αλτσχάιμερ. Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, προβληματικές συμπεριφορές. Παρασκευή Σακκά, Nευρολόγος-Ψυχίατρος                                  
  • Πρακτικά θέματα φροντίδας και συμπεριφορά σε άτομα με άνοια. Κωστής Προύσκας, Ψυχολόγος – δρ. Γεροντολογίας 
  • Δομές και υπηρεσίες για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους. Ελένη Μαργιώτη, Νευροψυχολόγος     
  • Κοινότητες φιλικές προς την άνοια. Μιχάλης Λάβδας, Ψυχολόγος

Στο τέλος των παρουσιάσεων, θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το κοινό. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 210 7210001 ή στο [email protected].

Έκθεση Ζωγραφικής 

Η Τέχνη θεραπεύει και στηρίζει το έργο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer, διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά  ομαδική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο “Η Τέχνη Θεραπεύει – Art Heals ΙΙΙ”. Καλλιτέχνες ευαισθητοποιημένοι από τις απαιτήσεις της φροντίδας των ατόμων με άνοια συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην ενίσχυση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο ART16, Αρτεμισίου 16 – Κεραμεικός από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2020.

 Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι στις 19/9/2020, ώρα 19:00.Στο χώρο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις με ενδιαφέρουσα θεματολογία. Τα έργα της έκθεσης διατίθενται με λαχειοφόρο αγορά για την ενίσχυση του προγράμματος “φροντίδα στο σπίτι για άτομα με άνοια”.

 Περισσότερες πληροφορίες στο 210-7013271 &  www.alzheimerathens.gr

 Τηλεοπτικό σποτ

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο