Σπανίζουν οι χαρακτήρες που δεν είναι λευκοί στα παιδικά βιβλίαΠριν από δύο χρόνια, έρευνα της οργάνωσης CLPE (The Centre for Literacy in Primary Education) στη Μεγάλη Βρετανία κατέδειξε ότι μόλις το 1% των παιδικών βιβλίων που κυκλοφορούσαν στη χώρα είχαν ως πρωταγωνιστή έναν χαρακτήρα μαύρο, Ασιάτη ή από κάποια εθνοτική μειονότητα. Πλέον, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 5%, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της οργάνωσης, ενώ το ποσοστό των βιβλίων που έχουν έστω και έναν μη πρωταγωνιστικό χαρακτήρα με αυτό το προφίλ έχει αυξηθεί στο 10%, από 7% το 2018.

Όμως και πάλι, το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το 33,5% των μαθητών δημοτικού που προέρχονται από κάποια εθνοτική μειονότητα, ενώ ένα παιδικό βιβλίο είναι σχεδόν οκτώ φορές πιθανότερο να έχει ως πρωταγωνιστή ένα ζώο, παρά έναν χαρακτήρα ανθρώπινο, αλλά όχι λευκό.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που το ποσοστό συνεχίζει να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, όμως το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ χαμηλό. Και παραμένει τόσο δυσανάλογα χαμηλό, που πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η σταδιακή αύξηση δε θα μας οδηγήσει σε εφησυχασμό, νομίζοντας πως τελειώσαμε με το θέμα αυτό. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την εκδοτική βιομηχανία να συνεχίσει να παλεύει για το καλύτερο δυνατό», δήλωσε η Farrah Serroukh της CLPE.

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο