Στη δημοσιότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών επιχειρήσεων-Πυρετώδεις προετοιμασίες και μέτρα προστασίας (video)


Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το υπουργείο Τουρισμού τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας (ξενοδοχειακά καταλύματα- οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, τουριστικά γραφεία, οδικές μεταφορές, τουριστικά λεωφορεία στην εποχή του κορονοϊού.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση την ΕΡΤ1

«Οπως τονίζεται, οι προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων αφορούν όλα τα καταλύματα ανεξαρτήτως τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, κατάταξης, είδους, διάρκειας λειτουργίας, πλην των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων. Έτσι, κάθε τουριστικό κατάλυμα θα πρέπει να καταρτίσει πρωτόκολλο σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Τουρισμού«.

Δείτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα αναλυτικά

Σε ό,τι αφορά τα γενικά στοιχεία του πρωτοκόλλου, αυτά περιλαμβάνουν δράσεις που αφορούν τη διαχείριση ενός ύποπτου κρούσματος σε ένα ξενοδοχείο, τον νέο τρόπο παροχής υπηρεσιών σε ένα κατάλυμα (πως δηλαδή θα γίνεται πλέον η καθαριότητα, η απολύμανση, το housekeeping, οι υπηρεσίες υποδοχής, τι θα γίνεται με τις πισίνες, τον καθαρισμό των χώρων, τον κλιματισμό κλπ).

Σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία υπογραμμίζονται τα εξής:

-Ανάπτυξη σχεδίου δράσης και σχεδίου για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος

-Ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης από τη διοίκηση/διεύθυνση του τουριστικού καταλύματος και επιμέρους πρωτόκολλα για κάθε τμήμα του καταλύματος και ειδικότερα για την περίπτωση εμφάνισης κρίσης (διαχείριση πιθανού κρούσματος). Η ανάπτυξη του σχεδίου δράσης αφορά σε ξενοδοχεία με δυναμικότητα άνω των 50 δωματίων. Η ανάπτυξη σχεδίου για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος αφορά σε όλα τα καταλύματα (σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ).

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες

Στο πλαίσιο αυτό, τους  κανόνες στις αεροπορικές πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια θα διαδεχθούν τα μέτρα στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα. Θα γίνονται συχνές απολυμάνσεις και θα τηρούνται κανόνες υγιεινής και απόστασης, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους κοινόχρηστους χώρους, όπως εστιατόρια, σπα, πισίνες και γυμναστήρια.«Έχει υπάρξει η πρόνοια ώστε και στο πιο απομακρυσμένο νησί να υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης ενός κρούσματος και άμεσης διακομιδής στην Αθήνα», τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ήδη, οι εργασίες σε πολλά ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας πυρετώδεις προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την 1η Ιουνίου που επιτρέπεται να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους…. με νέους όμως κανόνες λόγω κορονοϊού.

«Έχουμε παραγγείλει αντισηπτικά και για τους χώρους υποδοχής πλεξιγκλάς όπως και για το μπαρ. Και φυσικά θα γίνεται θερμομέτρηση στους υπαλλήλους κάθε μέρα πριν πιάσουν δουλειά» τονίζει ο κ. Στράτος Φαλιέρος υπεύθυνος ξενοδοχειακής μονάδας .

Πάνω από όλα η ασφάλεια πελατών και εργαζομένων. Κάθε κατάλυμα θα συνεργάζεται με  γιατρό για να γίνεται η αξιολόγηση τυχόν ύποπτου κρούσματος.

Οι απολυμάνσεις θα είναι συνεχείς και θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες υγιεινής σε όλους τους χώρους.

Στο χώρο της πισίνας, το σετ με τις ξαπλώστρες θα είναι δύο μέτρα το ένα από το άλλο. Θα απολυμαίνονται, ενώ πάνω στις ξαπλώστρες θα τοποθετείται ένα κάλυμμα και πάνω θα στρώνονται οι πετσέτες

Οι ξενοδόχοι αναμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με όλες τις διευκρινήσεις.

Όσο για το πως θα λειτουργούν τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, το καλοκαίρι του κορονοϊού, οι πελάτες, δεν θα σερβίρονται μόνοι τους από τον μπουφέ ή στο δωμάτιο ή σε άλλο χώρο.

Τα εποχικά καταλύματα θα αρχίσουν να δέχονται τους πρώτους πελάτες από τις 15 Ιουνίου.

Στο μεταξύ νέα τουριστική προβολή που θα αναδείξει την ποικιλομορφία των ταξιδιωτικών προορισμών των νησιών που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση ξεκινά ο ΕΟΤ, σε Ελλάδα και επιλεγμένους προορισμούς του εξωτερικού.

Χίος, Λέσβος, Κως, Λέρος και Σάμος, θα είναι στο επίκεντρο της καμπάνιας που χρηματοδοτείται με 2 εκατομμύρια ευρώ, από το υπουργείο Μετανάστευσης.

Πέτσας: Η γνώμη των ειδικών έχει ειδικό βάρος πάντα

Στο θέμα του τουρισμού αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Μιλάμε», είπε ο κ. Πέτσας, «για ένα σταδιακό άνοιγμα αρχικά με ευρωπαϊκές ενδεχομένως και στη συνέχεια με άλλες χώρες, αλλά με κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, μιλάμε για άνοιγμα, στην ουσία μετά τις 15 Ιουνίου. Έχουμε αρκετές εβδομάδες περιθώριο. Δεύτερον, φαίνεται ότι οι επιδημιολογικοί κύκλοι, τουλάχιστον στις χώρες της Ευρώπης, συγχρονίζονται. Υπάρχει μία καθοδική πορεία σε όλες τις χώρες από τις οποίες αναμένουμε τουρίστες μετά τις 15 Ιουνίου. Φαίνεται, επίσης, ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, ο οποίος είναι αρμόδιος να δίνει τις κατευθύνσεις για τα θέματα υγείας και τήρησης των πρωτοκόλλων, να μην προκρίνει άλλες λύσεις».

Για τα τέστ είπε ότι «δεν προτείνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας. Και αυτό γιατί τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων σε συνδυασμό με τον συγχρονισμό των επιδημιολογικών κύκλων φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητικά για να προχωρήσουμε στο σταδιακό άνοιγμα μετά τις 15 Ιουνίου. Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Οι έλεγχοι που κάνουμε σήμερα, οι οποίοι είναι καθολικοί, δείχνουν ότι τα στοιχεία έχουν βάση. Για παράδειγμα -όπως είπε χθες και ο κ. Χαρδαλιάς- τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε 548 αφίξεις στα αεροδρόμιά μας, έχουν γίνει όλα τα τεστ και κανένα δεν ήταν θετικό» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιες χώρες, στις οποίες ο επιδημιολογικός κύκλος δεν είναι καθοδικός, αλλά ανοδικός. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δείτε τι συμβαίνει στη Ρωσία. Άρα, εκεί έχουμε περισσότερη προσοχή, να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα. Βλέπουμε γειτονικές χώρες που είναι σε καλή κατάσταση, όπως η Βουλγαρία και μπορεί από εκεί να ανοίξει γρηγορότερα ο τουρισμός. Όμως για άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, δεν πρόκειται να ανοίξει άμεσα. Υπάρχουν χώρες, όπως το Ισραήλ που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και επομένως -όπως φάνηκε και χθες από τη συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον κ. Νετανιάχου- είναι μία από τις πρώτες χώρες από τις οποίες θα δεχτούμε τουρίστες. Όλα εξετάζονται, και η γνώμη των ειδικών έχει ειδικό βάρος πάντα».

«Έχει υπάρξει η πρόνοια ώστε και στο πιο απομακρυσμένο νησί να υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης ενός κρούσματος και άμεσης διακομιδής στην Αθήνα», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο