Στη Ναμόλι Σερπέλ το φετινό βραβείο Arthur C. ClarkeH συγγραφέας Ναμόλι Σερπέλ (Namwali Serpell), με καταγωγή από τη Ζάμπια, απέσπασε το σημαντικότερο βραβείο επιστημονικής φαντασίας της Μεγάλης Βρετανίας, το βραβείο Arthur C. Clarke, για το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο The Old Drift, το οποίο μάλιστα ο περσινός νικητής του βραβείου, Τάντε Τόμπσον (Tade Thompson), χαρακτήρισε ως «το μεγάλο αφρικανικό μυθιστόρημα του 21ου αιώνα».

Το βιβλίο, που αφηγείται την ιστορία τριών οικογενειών σε βάθος τριών γενεών, αναμειγνύει την ιστορική μυθοπλασία με τον μαγικό ρεαλισμό και την επιστημονική φαντασία. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Άντριου Μ. Μπάτλερ (Andrew M. Butler), επαίνεσε τη συγγραφέα για την «εκ των έσω αμφισβήτηση της αποικιοκρατίας και την επισήμανση της επιστημονικής φαντασίας στα καθημερινά γεγονότα».

Για αρκετούς η επιλογή της Σερπέλ αποτέλεσε έκπληξη, με δεδομένο ότι υποψήφιοι για το βραβείο ήταν ο Έιντριαν Τσαϊκόφσκι (Adrian Tchaikovsky), που έχει κερδίσει στο παρελθόν το βραβείο Arthur C. Clarke, και η Άρκιντι Μαρτίν (Arkady Martine), που πρόσφατα τιμήθηκε με το σημαντικότερο βραβείο επιστημονικής φαντασίας του κόσμου, το βραβείο Ουγκό.

 

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο