Στο στόχαστρο τα βιβλία που παρουσιάζουν χαρακτήρες ΛΟΑΤΤην ετήσια λίστα με τα βιβλία για τα οποία υποβλήθηκαν τα περισσότερα αιτήματα απομάκρυνσής τους από βιβλιοθήκες, σχολεία και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ το 2019 παρουσίασε η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA). Στη λίστα αυτή κυριαρχούν τα βιβλία με ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους ή τρανς χαρακτήρες (LGBTQ/ΛΟΑΤ): ισχύει για τα οκτώ από τα δέκα πρώτα βιβλία της λίστας.

«Παρατηρούμε ότι η πλειοψηφία των βιβλίων με τις περισσότερες καταγγελίες έχουν ΛΟΑΤ θέματα ή χαρακτήρες, και μάλιστα τα βιβλία με χαρακτήρες που προσδιορίζονται ως τρανς φαίνεται να στοχοποιούνται ιδιαίτερα», δήλωσε στο CNN η Deborah Caldwell-Stone, διευθύντρια του Γραφείου Πνευματικής Ελευθερίας της ALA, προσθέτοντας: «Αυτό αντανακλά κάποιες από τις πολιτικές και κοινωνικές διαμάχες που βλέπουμε στην κοινωνία, αλλά δείχνει επίσης και την προσπάθεια που καταβάλλεται από μεμονωμένα άτομα και ομάδες, λόγω των πολιτικών και θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, να ελέγξουν την πρόσβαση των νέων ανθρώπων σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με θετικές απεικονίσεις χαρακτήρων που προσδιορίζονται ως ΛΟΑΤ».

Σύμφωνα με την ALA, το 2019 καταγράφηκαν τουλάχιστον 377 καταγγελίες για την απόσυρση 566 βιβλίων, η πλειοψηφία των οποίων υποβλήθηκε από επισκέπτες βιβλιοθηκών και γονείς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο τίτλοι της πρώτης δεκάδας που δεν «κατηγορήθηκαν» για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των χαρακτήρων τους είναι η σειρά «Χάρι Πότερ» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (για την απεικόνιση μαγείας και μαγισσών) και το μυθιστόρημα Η ιστορία της θεραπαινίδας της Μάργκαρετ Άτγουντ (για απρεπείς εκφράσεις και σεξουαλικές σκηνές).

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο