Συνδυασμός αντιικών φαρμάκων κατά κορωνοϊού – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Ένας συνδυασμός τριών αντιικών φαρμάκων και ενός ενισχυμένου ανοσοποιητικού συστήματος φάνηκε να βοηθά τους ασθενείς να ανακάμψουν πιο γρήγορα από μολύνσεις από κορονοϊούς, ανέφεραν γιατροί στο Χονγκ Κονγκ.

Είπαν ότι η προσέγγιση χρειάζεται περισσότερες δοκιμές, αλλά θα μπορούσε να προσφέρει μια άλλη δυνατότητα θεραπείας για ασθενείς με Covid-19.

Επί του παρόντος, η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία είναι το πειραματικό αντιιικό φάρμακο remdesivir, το οποίο μειώνει τη διάρκεια της ασθένειας αλλά είναι περιορισμένo όσον στην προσφορά.

Ο Δρ Kwok-Yung Yuen στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τον συνδυασμό ριτοναβίρης και λοπανιβίρης με το φάρμακο HIV μαζί με το γενικό αντιιικό φάρμακο ριμπαβιρίνης και ένα φάρμακο πολλαπλής σκλήρυνσης που ονομάζεται βήτα ιντερφερόνη.

Οι ασθενείς στη μελέτη είχαν όλοι ήπια έως μέτρια συμπτώματα και υποβλήθηκαν σε θεραπεία εντός επτά ημερών από τη θετική δοκιμή. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι η θεραπεία ασθενών νωρίτερα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης μπορεί να είναι καλύτερη.

Η ομάδα του Yuen έδωσε σε ορισμένους ασθενείς μόνο το συνδυασμό φαρμάκων HIV, που συχνά πωλείται με την επωνυμία Kaletra. Άλλοι έλαβαν το συνδυασμό λοπιναβίρης-ριτοναβίρης συν το αντιικό φάρμακο ριμπαβιρίνης και ενέσεις βήτα ιντερφερόνης.

Οι ασθενείς που έλαβαν το κοκτέιλ βρέθηκαν αρνητικοί για κορωνοϊό μετά από επτά ημέρες κατά μέσο όρο. Εκείνοι που έλαβαν τα φάρμακα HIV ήταν θετικοί κατά μέσο όρο για 12 ημέρες, ανέφερε η ομάδα στο ιατρικό περιοδικό Lancet .

Οι ασθενείς που έλαβαν το κοκτέιλ αισθάνθηκαν επίσης καλύτερα γρηγορότερα – εντός τεσσάρων ημερών.

“Η πρώιμη τριπλή αντιική θεραπεία ήταν ασφαλής και ανώτερη από τη λοπιναβίρη-ριτοναβίρη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη μείωση της διάρκειας της ιογενούς απόρριψης και της παραμονής στο νοσοκομείο σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια COVID-19”, έγραψαν οι ερευνητές.

Ο Δρ Peter Chin-Hong, ο οποίος θεραπεύει ασθενείς με Covid-19 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι η μελέτη προσφέρει νέα ελπίδα στην πανδημία.

“Αυτή η μελέτη είναι πραγματικά αναζωογονητική γιατί μας λέει ότι το remdesivir δεν είναι το μόνο σκεύασμα και ίσως υπάρχουν και άλλες επιλογές”, είπε στο CNN. “Αυτά τα φάρμακα έχουν ιστορικό ασφάλειας”, είπε, προσθέτοντας ότι είναι επίσης εύκολα διαθέσιμα.

Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί έχουν παραπονεθεί ότι δεν γνωρίζουν ποια νοσοκομεία και κλινικές θα λάβουν remdesivir, στην οποία δόθηκε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αφού αποδείχθηκε ότι μειώνει τη διάρκεια της ασθένειας σε ασθενείς με Covid-19.

Πηγές: https://edition.cnn.com/2020/05/08/health/coronavirus-triple-therapy-hong-kong-health/index.html

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο