ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: “Η απαξίωση της δημόσιας υγείας στο νομό συνεχίζεται”



 

“Η απαξίωση της δημόσιας υγείας στο νομό μας, δυστυχώς, συνεχίζεται”, επισημαίνει η Επιτροπή Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επικρίνοντας δριμύτατα την κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη υγειονομική περίοδο, κατά την οποία τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν ανησυχητική ανοδική τάση, η κυβέρνηση ταλαντεύεται μεταξύ αδράνειας και αδιαφορίας, απαξιώνοντας συστηματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)”.

Παρατηρεί πως “είναι χαρακτηριστικές οι νέες καταγγελίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας στο Νομό Μεσσηνίας, σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας υγείας, με αποκορύφωμα την απουσία εφημερίας παθολόγου -εν μέσω πανδημίας- στο Νοσοκομείο Καλαμάτας! Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών Νομού Μεσσηνίας, στις 30 Ιουλίου δεν υπήρχε παθολόγος για να εφημερεύσει, εξαιτίας «της επικίνδυνης υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής», ενώ «οι ιατροί στις περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου υπερβαίνουν κατά πολύ τα όριά τους, προκειμένου να καλύψουν τις εφημερίες». Επιπλέον «καθώς η υποστελέχωση αντί να διορθώνεται γίνεται ακόμα πιο σοβαρή… είναι σίγουρο πως στο μέλλον θα προκύπτει, όλο και πιο συχνά, η μη κάλυψη των εφημεριών»!”.

Η Επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας σημειώνει ότι “την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πελοποννήσου καταγγέλλει ότι η 6η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκει και η Μεσσηνία) «αντί να φροντίσει να στελεχώσει τα νοσοκομεία με ιατρικό προσωπικό, προβαίνοντας στις απαραίτητες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, επιλέγει να αποδιαρθρώσει ολοκληρωτικά τα ήδη υποστελεχωμένα κέντρα υγείας»! Η υποστελέχωση των νοσοκομείων -γιατί κάτι ανάλογο γίνεται σε όλη την Ελλάδα- προφανώς θα ήταν ακόμα πιο τραγική, εάν το υπουργείο Υγείας δεν «έκλεβε» γιατρούς από την πρωτοβάθμια δημόσια υγεία, προκειμένου να ωραιοποιήσει την εικόνα! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να συνειδητοποιήσει πως η κρίση επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας, σε ένα ΕΣΥ ισχυρό, αποκλειστικά δημοσίου χαρακτήρα, χωρίς δούρειους ίππους με μορφή ΣΔΙΤ, προσβάσιμου σε όλους”.

Τέλος, η Επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας επισημαίνει πως επιβάλλεται: “Να προσληφθούν άμεσα γιατροί και λοιπό προσωπικό με σύμβαση επικουρικού χαρακτήρα, για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των δομών δημόσιας υγείας και στο νομό μας. Να προχωρήσουν οι μόνιμες προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Να προγραμματιστούν μόνιμες προσλήψεις για όλο το προσωπικό σε βάθος τετραετίας. Να ενισχυθούν οι διευθύνσεις υγείας των περιφερειών με γιατρούς δημόσιας υγείας – Κοινωνικής Ιατρικής, αλλά και με επόπτες δημόσιας υγείας”.

 





Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο