Σύστημα προειδοποίησης για επικίνδυνα προϊόντα – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Η έκθεση δείχνει ότι ο αριθμός των ενεργειών που εκτελούνται από τις αρχές σε συνέχεια προειδοποιήσεων αυξάνεται από έτος σε έτος, φθάνοντας τις 4.477 το 2019, έναντι 4.050 το 2018.

Αλματώδης αύξηση από το 2015

Το 2019 οι αρχές των 31 χωρών που συμμετέχουν στο σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών (τα κράτη – μέλη της ΕΕ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) αντάλλαξαν μέσω του συστήματος 2.243 προειδοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα, οι οποίες οδήγησαν σε 4.477 επακόλουθες ενέργειες.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 10 % από το προηγούμενο έτος και κατά 63 % από το 2015. Τα μέτρα που λαμβάνονται σε συνέχεια των προειδοποιήσεων ποικίλλουν, περιλαμβάνουν δε ενέργειες από την απόσυρση ή την καταστροφή προϊόντων από τους διανομείς και τους εμπόρους λιανικής πριν φτάσουν στους καταναλωτές έως την ανάκληση μη ασφαλών προϊόντων που βρίσκονται ήδη στην κατοχή των χρηστών τους.

Για τα παιχνίδια οι πιο πολλές γνωστοποιήσεις

Σύμφωνα με τη τωρινή  έκθεση, τα “παιχνίδια” ήταν η κατηγορία προϊόντων για την οποία υποβλήθηκαν οι περισσότερες γνωστοποιήσεις (το 29 % των συνολικών γνωστοποιήσεων), ακολουθούμενη από τις κατηγορίες προϊόντων “μηχανοκίνητα οχήματα” (23 %) και “ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμός” (8 %). Υψηλός αριθμός γνωστοποιήσεων υποβλήθηκε επίσης για την κατηγορία προϊόντων “καλλυντικά, είδη ένδυσης, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη μόδας», καθώς και για την κατηγορία προϊόντων «είδη παιδικής φροντίδας και εξοπλισμός για παιδιά”.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Ο κίνδυνος τον οποίο αφορούσε ο υψηλότερος αριθμός γνωστοποιήσεων ήταν ο κίνδυνος ορισμένο προϊόν να επιφέρει τραυματισμούς (27 %), όπως κατάγματα ή διασείσεις. Δεύτερη σε συχνότητα αναφοράς πηγή ανησυχίας ήταν τα χημικά συστατικά σε προϊόντα (23 %), ακολουθούμενη από τον κίνδυνο πνιγμού για τα παιδιά (13 %).

Προειδοποιήσεις την εποχή του κορωνοϊού

Εξάλλου, σειρά νέων προειδοποιήσεων έχει καταχωριστεί στο σύστημα από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίες, βέβαια, δεν καλύπτονται από την έκθεση του 2019. Έως την 1η Ιουλίου είχαν καταχωριστεί 63 προειδοποιήσεις για μάσκες προσώπου, 3 προειδοποιήσεις για προστατευτικές στολές, 3 προειδοποιήσεις για απολυμαντικά χεριών και 3 προειδοποιήσεις για λάμπες υπεριώδους φωτός (“ράβδους απολύμανσης”). Μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 1ης Ιουλίου εκτελέστηκαν 10 επακόλουθες ενέργειες σε σχέση με μάσκες προσώπου και μία σε σχέση με ένα απολυμαντικό χεριών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εναρμόνιση των μέτρων κατά των εν λόγω προϊόντων και, ως εκ τούτου, τη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συντονισμένες δοκιμές προϊόντων

Η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης  τα αποτελέσματα των συντονισμένων δραστηριοτήτων για την ασφάλεια των προϊόντων (CASP). Το έργο αυτό —που αφορούσε την από κοινού δοκιμή προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκές αρχές που είχαν επιλεγεί από τα κράτη μέλη— είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθούν 652 προϊόντα σε δοκιμή ως προς την ασφάλειά τους.

Στα προϊόντα που επιλέχθηκαν για δοκιμή από τα κράτη – μέλη περιλαμβάνονταν συσκευές ατομικής μεταφοράς, μαλακά παραγεμισμένα παιχνίδια, φορτιστές, μπαταρίες, καθίσματα ποδηλάτου για παιδιά και παιχνίδια χλαπάτσας. Το 38 % του συνόλου των προϊόντων που υποβλήθηκαν σε δοκιμή δεν πληρούσε συγκεκριμένες πτυχές της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια των προϊόντων.

Το 11 % των προϊόντων (75 προϊόντα) διαπιστώθηκε ότι ενείχε σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές. Για παράδειγμα, ενώ όλα τα καθίσματα ποδηλάτου που υποβλήθηκαν σε δοκιμή παρουσίαζαν κάποιο είδος κινδύνου, μόνο το 8 % αυτών παρουσίαζε σοβαρό κίνδυνο.

Κατά κατηγορία, τα μαλακά παραγεμισμένα παιχνίδια παρουσίαζαν το υψηλότερο ποσοστό σοβαρών κινδύνων (68 %), ενώ οι μπαταρίες εμφάνιζαν το χαμηλότερο ποσοστό σοβαρών κινδύνων (1%). Κατά την εκτέλεση του εν λόγω έργου, αν διαπιστωθεί ότι ένας κίνδυνος είναι σοβαρός, υποβάλλεται γνωστοποίηση για το προϊόν στο σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε να προληφθεί η εξάπλωση επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο