Τέλος στην κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα

[ad_1]

Tην κατάργηση κράτησης ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα αποφάσισε την Τετάρτη η Βουλή, με στήριξη από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡα 25 (κατά ψήφισε μόνον η Ελληνική Λύση).

«Είναι μια ιστορική συζήτηση, καθώς η χώρα μας καταργεί ένα απαράδεκτο καθεστώς είκοσι ετών. Την προστατευτική φύλαξη των ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα. Το μέτρο αυτό έχει επιφέρει σκληρή διεθνή κριτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης στη χώρα μας ήδη από το 2001 και δυστυχώς προσφυγές και καταδικαστικές αποφάσεις. Καταργείται, κι αυτό δεν είναι μόνο πολιτική επιλογή. Είναι αποτέλεσμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς, της ειδικής γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνης Αγαπηδάκη, και του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνου Λογοθέτη» είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως σημείωσε, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επεξεργάζεται έναν εθνικό μηχανισμό για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την παραπομπή των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ειδικά εκείνων που μπαίνουν από την περιοχή του Έβρου, καθώς «είναι εκείνοι οι οποίοι παραμένουν “αόρατοι”, χωρίς έγγραφα, εύκολη λεία σε κάθε είδους εκμετάλλευση και ήταν αυτοί που συνήθως κατέληγαν στα αστυνομικά τμήματα για προστατευτική φύλαξη».

Αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία, αν και υπερψήφισε τη σχετική διάταξη, έκανε λόγο για «κενό γράμμα» και υποστήριξε ότι «έρχεται στη Βουλή για λόγους εντυπωσιασμού», ο υπουργός απάντησε: «Θα περίμενα ο ΣΥΡΙΖΑ “να μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη” για το θέμα αυτό, όταν επί 4,5 χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση ούτε πρότεινε, ούτε έκανε κάτι για το μείζον αυτό ανθρωπιστικό θέμα». Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα, υπογράμμισε: «Σας ενοχλεί προφανώς, γιατί αυτή η ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια της γενικότερης οργάνωσης που έχουμε επιφέρει ως κυβέρνηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Κενό γράμμα δεν είναι η διάταξη. Κενή, δυστυχώς για εσάς, είναι η κριτική σας».

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στις 31.03.2020 καταγράφονταν 331 ασυνόδευτοι ανήλικοι υπό προστατευτική φύλαξη και στις 14.11.2020 ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών σε συνθήκες κράτησης είναι μηδενικός, καθώς μεταφέρθηκαν όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα που παρέμεναν σε αστυνομικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, σε δομές προσωρινής φιλοξενίας.

Όπως συμπλήρωσε, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ήδη αυξήσει τη δυναμικότητα των θέσεων μακροχρόνιας φιλοξενίας κατά 40%, η αύξηση θα αγγίξει το 85% τους επόμενους μήνες, ενώ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την υποστήριξη διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών υλοποιείται Πρόγραμμα Εθελοντικής Μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη, στο πλαίσιο του οποίου φέτος έχουν αναχωρήσει 521 και ως τον Απρίλιο θα ταξιδέψουν άλλα 1036.

Για την παρουσία ασυνόδευτων ανηλίκων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ο υπουργός επισήμανε πως «από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο απομακρύναμε όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα από τα ΚΥΤ των νήσων και το Φυλάκιο, σύνολο 1.752. Μόνο 411 μεταφέρθηκαν από το ΚΥΤ της Μόριας προς την ενδοχώρα, μετά τον εμπρησμό. Σήμερα, μετά τις αφίξεις των τελευταίων δύο μηνών, υπάρχουν 119 ασυνόδευτα ανήλικα συνολικά στα ΚΥΤ της χώρας και δρομολογείται η τοποθέτηση τους σε ξενώνες φιλοξενίας στην ενδοχώρα».[ad_2]

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο